web analytics

Både i fredags och idag har det blivit skyddsträning, roliga avbrott i flyttprocessen. Nyckeln till Öjes skydd sitter verkligen i munkorgen, otroligt tacksamt med tanke på att korgen kommer före ärmarbetet på tävling och då hamnar han i rätt läge.
I fredags när vi körde ett transportöverfall i korgen tyckte Svante sig se en tendens till att gå in i bevakning från Öjes sida självmant så det bar vi med oss in i dagens pass. Idag syntes det dock inga sådana tendenser utan han ville gå på igen så vi fick hjälpa honom att hitta en bevakningsposition men då blev det riktigt bra. Så i stället ska vi systematiskt köra momenten bevakning för sig och transportöverfall för sig så att han lär sig hur man gör efter det ena och hur man gör efter det andra.

Dessutom fick jag en uppenbarelse av att se hans syster köras i ärmarbetet, de är ganska lika till sättet i skyddsarbetet och något som var tydligt med henne var att när hon hade fått några stycken missar så drog hon sen på så hårt när hon väl fick bita att bettet inte blev bra, hon kom för nära figgen och för långt in på kropp osv.
Jag har haft lite ”bekymmer” med Öje att han nästan alltid efter munkorgsarbetet missar eller biter dåligt på första bettet, och idag blev det så tydligt när man såg på tiken att missarna skapade en frustration som sen går ut över kvalitén i betten!
Därmed inte sagt att vi inte kommer köra missar ibland, jag tror ju stenhårt på att man har ett begränsat antal bra stötar i en hunds karriär innan de kommer på att det gör ont eller vad det nu kan vara och börjar stöta med sidan av korgen eller bogen tex. Då vill man ju spara de där riktiga stötarna till när det faktiskt räknas än att strössla med dem på träningsplan!
Samtidigt tror jag absolut att det bästa sättet för en hund att lära sig ta bra bett med rätt taxering osv är att köra hunden löst så den lär sig att anpassa fart och intention efter syftet, och då torde rimligtvis samma regel även gälla för munkorgen och dess placering!

Nog om det, idag smällde vi till med en sväng uppletande också. Fyra föremål (som visserligen var av hygglig storlek och med ganska stor och lätt vittring) som han tog och kom direkt in till mig med. Även om det inte är avlämning vid sidan som tanken är att det ska bli till slut så är det ändå ett steg i rätt riktning att han tänker att de ska in till mig!
En riktigt bra hundträningsdag, och dessutom fick vi hänga med den här lille parveln på ca 10 veckor eller nåt sånt, Öjes systerson Eros. En väldigt trevlig och framåt valp, verkligen!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: