web analytics

Eftersom jag har långhelg är det inte riktigt söndag för mig ännu även om det står så i kalendern, en dag till får jag vara ledig.
Vi har som jag skrev i fredags haft besök under helgen och igår blev det en del hundträning, först åkte vi förbi klubben för att hämta prylar och då passade vi på att träna lydnad. För Öjes del blev det saktagående och inkallning med ställande, och jag fick bekräftat för mig att göra många repetitioner med honom är generellt inte bra utan det gäller att få till kvalitet från början så vi inte fastnar i nötande alltför länge. Så fort han får en känsla för hur momentet ser ut så blir han lätt lite nonchalant och tycker att han har tid att göra annat, typ nosa eller titta på saker. På videon nedan har jag repeterat inkallningen kanske 5 gånger innan, första gången gjorde han det KANON med hög hastighet och supersnabbt ställande, på denna film är allt lite mer blasé (även om han gör det han ska!). Hemläxa till mig att se till så det blir bra från början och jag får chansen att belöna upp det ordentligt, sen kan vi alltid komma tillbaka till momentet senare om jag bara bryter av med något annat emellan.

En annan grej som jag brukar vara duktig på men missade igår är att börja lite lägre i utbildningstrappan och inte bara kliva in i övningen där vi lämnade sist, nu ställde jag upp honom för saktagåendet och skulle absolut gå ut i linans längd innan han fick gå vilket resulterade i en del krånglande med att han skulle stå kvar (eftersom jag slavat med stadgan generellt) vilket i sin tur gav en osäkerhet hos honom när han sedan väl skulle börja gå. En smart grej hade varit att ställa upp och gå nära första gången för att väcka tanken på vilket moment vi höll på med.
Tänk hur olika det är med olika hundar, men det är ju också charmen med hundträningen – att man hela tiden måste tänka till och anpassa sig efter den individ och förutsättning man har just nu!Efter klubben åkte vi till Hundmetro och körde skydd, civilsändande, transporter, bevakningar och fasttagandeövning i sele och lina blev det för vår del. Jag vill inte köra så mycket stötar med munkorgen så fasttagandet börjar vi utan korg och han får springa fram och ta en dutt, dels som sagt för att spara på stötarna och dels för att få en riktningsplacering på stötarna. Han har ju en tendens till att gå väldigt högt, det vill vi jobba bort genom att lära in en snabb belöning lågt.
Civilerna har varit det vi har kört mest de senaste gångerna vi har tränat skydd och det börjar ge resultat, även där har vi lärt oss att vi inte bör göra för många repetitioner för att bibehålla känslan i momentet. På första skicket stod Svante med sidan till som det ser ut på tävling, då sladdade han in ganska nära men påbörjade bevakningen på vägen fram och bibehöll den trots att han for förbi lite grann. Till andra och tredje skicket vände Svante framsidan till och då höll han avståndet mycket bättre så nu ska vi försiktigt börja rotera figgen så den till slut kan stå med sidan till. Typisk egenträning på mig själv egentligen bara jag har ork och lust, men snart kommer våren och då brukar jag bli piggare på att köra på mer frekvent!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: