web analytics

Orkade inte blogga igår när vi kom hem efter skyddsträningen, både jag och Rickard dog på soffan som klubbade sälar. Fokus för dagen låg i alla fall på transporter och släppandeträning, något som uppenbart behövs då jag fick så dåliga betyg på transporten på tävlingen och sen fick dra i med dubbelkommando(n) på bevakningen.
Första passet blev det transport med ärm för jag hade glömt korgen i bilen, men just i transporterna tycker jag nog inte att han gör så stor skillnad med eller utan korg i och för sig utan han går likvärdigt halvdant. Jag utrustade mig också med ridspöt för att kunna dutta honom på baken om han gled iväg för långt fram, och efter ett par påminnelser gick han riktigt bra i position så jag smög bort spöt för att se så han inte ögontjänar och går bra bara när jag har det. Han blir lite väl ”lydig” kan jag tycka och går och tittar upp på mig mycket, men vi resonerade att hellre jämn och bra position men lite sämre kontroll på figgen än att han driver omkring i positionen. Han är så pass snabb så det ska mycket till att han ska missa ett överfall ändå, och han sneglar säkerligen konstant på figgen även om det ser ut som att han tittar på mig. Han vet ju att det är ”där det händer” så att säga haha!

Innan träningen var vi inne en sväng på en nyöppnad zoobutik i Eskilstuna och där fanns dessa varelser att titta på, nakenmarsvin!
Bland. Det. Sötaste. Jag. Sett. Någonsin!

I släppandeträningen bad jag figgen att provocera fram sega släppanden genom att kampa loss ordentligt innan han blev passiv för att jag skulle få chansen att skälla på Dax och visa att det är FEL att inte släppa i passivitet. Detta tycker jag funkar bra på honom då det blir en väldigt lagom korrigering. Skulle jag eller figuranten korrigera honom fysiskt triggas försvarslusten och det känner jag bara tär på förtroendekontot och skapar frustrationer vilket snarare bara ger ännu långsammare släppanden i det långa loppet. En rejäl utskällning ruskar han av sig snabbt i den bemärkelsen att han inte går ner sig på något sätt utan bara skärper till sig och tänker till nästa gång. Även här hade jag ridspöt och denna gång rappade jag till så det sjöng om det… Ja i marken alltså när jag var på väg fram, för att understryka mitt enorma missnöje och besvikelse över att han släppte segt. Och nästa gång släppte han mycket bättre och gick dessutom in i en fin bevakning som han backade ut i. Inte blev han störd och släppte bevakningen av att jag anslöt heller, så bättre kvitto än så kan jag inte få på att metoden funkar!
Vi körde några bett och så fort jag såg att släppandet segade till sig så blev det evil matte igen, detta måste vi underhållsträna som fan för att ha det på en bra nivå, och gärna som jag sagt tidigare på nya platser med nya figgar och med tjocka, mumsiga ärmar.

Vi hittade några murklor under en promenad.

Andra passet hade jag med korgen och vi körde korgtransporter denna vända (med ridspö). Han gick likvärdigt som på slutet av första vändan, så vi höjde ribban lite och gjorde ett överfall och sedan vidare transport, men det blev ingen förändring i position vare sig då eller när jag åter igen smög bort spöt. Så jag känner att transporterna som sådana sitter där, sen är det till att vara noggrann och träna det ofta för att det ska bli stabilt och en självklarhet vart han ska gå.
Sen blev det mer släppandeträning med en annan figge, åter igen var han lite seg i första bettet men sen skärpte han till sig och gjorde några fina släppanden och bevakningar där jag anslöt utan problem en gång och på nästa belönade vi utbackningen med boll från figgen. Jag tycker boll funkar bättre än att slänga till honom ärmen eftersom det blir en så stor och seg rörelse från figgen när ärmen ska iväg så Dax hinner resa sig och möta upp den framåt. Med bollen blir det kvickare och den hinner passera honom när han ligger i bevakning vilket ger ännu mer förstärkning bakåt.

Precis nu när jag läser igenom det jag har skrivit och tänker mer på saken så upplever jag det som att ju bättre släppanden han har desto bättre utbackningar har han också, så kanske har vi sett på detta med utbackningarna på fel sätt och borde kanske köra på mer respekt för släppandet i stället?
Så mycket som vi har nött utbackningar och det gett så lite resultat, men när vi tränar snabbare släppanden backar han bättre än någonsin. Så kanske söker han självmant ett bättre avstånd om han får mer respekt för släppandet, för att visa att han inte är ”kvar i ärmen” och undvika att få skäll?
Detta var en ny vinkling på det hela som måste undersökas i framtiden. Vilken tur att jag skriver ner vår träning känner jag nu för detta är inte första gången jag får små uppenbarelser av att läsa igenom vad vi har gjort!

Vi avslutade med att ta några hopp och bett över en uppspänd presenning för att få till en bättre spänst i angreppen (framför allt i modprovet så småningom) och i alla fall för vår del för att jag vet att Dax tycker det är förbannat kul att få rocka loss lite utan regler och bara få springa snabbt, hoppa högt och bita hårt haha!
Nu har det varit mycket strukturerad träning väldigt länge med justeringar, puts och finlir både här och där och jag tycker man märker även på hundarna att de behöver avbrott i det vanliga och få släppa loss lite med tokerier. Jag känner mig inte direkt orolig med Dax heller att det blir massor att hämta hem, han är så pass lydig och stabil i sig själv så jag kan kosta på mig att släppa på tyglarna utan problem. Han njöt för fulla muggar kan jag säga, sprang som ett streck över planen, hoppade av långt ifrån (dock inte så mycket uppåt, mest framåt hihi) och kampade som en dåre i ärmen som han bet i på andra sidan. Festligaste träningen på väldigt länge enligt honom skulle jag tro hahaha!

Jag har köpt pärmar i poppiga färger. En för kundregister, en för ingående beställningar och en för utgående. Älska kontorsmaterial!

4 Thoughts on “SchutzHund.

 1. Laila & Izac on 18 maj, 2013 at 15:46 said:

  Bra att du käpmar på med träningen… hoppas kunna se nästa tävling.. 🙂

  Känner ett starkt behov av ditt ordningsinne.. du är helt otrolig… Impad av dig som alltid 😉

  Kramar

  • UllisWeb on 18 maj, 2013 at 20:08 said:

   Haha fråga Rickard hur fantastiskt det är att leva med någon som mig ibland. 😉 Men det blir i alla fall fint hemma! 😆
   Klart vi kör på, att tävla i skyddet var bland det roligaste jag har gjort i hundväg! 😀
   Kram!

 2. Även jag fullkomligt älskar kontorsmaterial. Anledningen till att jag alltid kommer hem med övervikt på väskorna från resorna i USA… 😛 Men det är ju så underbart med papper och pennor och pärmar osv osv ! 🙂
  Nakenmarsvinen var riktigt söta!! 🙂
  Och alltid kul att läsa om er träning och ffa hur du tänker kring den!
  Kraaaam

  • UllisWeb on 19 maj, 2013 at 07:03 said:

   Haha ja kontorsmaterial är roliga grejer! 😀
   Visst var de bedårande, jag dog kärleksdöden fullständigt när jag såg dem! ❤ 😀
   Kul att du gillar träningsinläggen också. Kram!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: