web analytics

Då var det dags, den årliga sammanfattningen… 2018 har verkligen passerat i ett nafs och jag tyckte jag precis skrev om vad som hade hänt under 2017. Men det är ju faktiskt ett helt år sedan, och det har nog hänt en del trots allt.
Jag börjar väl som jag gjort de senaste åren; med lite statistik!
Antal publicerade inlägg: 117 st, minst hittills genom bloggens historia.
Antal besökare under året: 4148 st, fler än både 2016 och 2017.
Topp 3 nationalitet på besökare: Sverige, USA, Kina
Mest besökta inlägg under året: Epic POP 4X lll Artisan series (publicerat 2015 och fick flest besökare för andra året i rad)
Mest besökta inlägg publicerat 2018: Mondioringseminarium!

Trenden pekade ju nedåt redan förra året, både med mitt eget skrivande och andras läsande. Det blev färre inlägg publicerade och färre som läste och kommenterade. I år har jag bara fått två kommentarer på hela året, och jag ser ju i statistiken att det inte är så väldigt många som är inne och läser även om den totala siffran på besökare är högt vilket jag faktiskt till stor del beror på automatgenererade besökare. Jag har väldigt många skräpkommentarer och absurt många blockerade inloggningsförsök på WordPress så jag kan inte tro något annat än att det är automatiserat skräp.
Nåväl, här kommer ”snabbversionen” av 2018!

Januari

På hundfronten var det lydnad som gällde rakt igenom och vi tränade friskt på framför allt apporteringen som gick både upp och ner. Det blev en del pass i inomhushallen i Enköping och också en sväng i hallen i Upplands Väsby.
För egen del träningsmässigt var det framför allt löpning som gällde, även om jag fick en förkylning mot mitten av månaden och fick vila ett par veckor för att sedan köra några svängar på skidorna.

Februari

Dax var lite ofräsch i början av månaden så vi tog en sväng till veterinären för att göra en allmän kontroll, alla prover såg fina ut men vi fick ett recept på smärtstillande att sätta in då han behöver det som mest. Farbror Dax börjar bli gammal han också, då behöver man lite hjälp på traven ibland!
Vi installerade ett badkar vilket jag älskar, det blev ett extra djupt så man lätt kan sitta två i det och det har hjälpt många gånger nu mot ömma muskler och allmän trötthet i kroppen.
Hundträningsmässigt blev det en del skydd kört trots att februari är en vintermånad och det inte alltid är läge att köra skyddet då, men också lite lydnad och faktiskt årets första spår klämde vi in.
I slutet av månaden åkte vi till Gran Canaria och sprang Trans Gran Canaria igen, jag genomförde loppet med en rejäl förbättring framför allt orkesmässigt jämfört med året innan. Jag firade också min 36e födelsedag genom att bila runt på ön.

Mars

Svante inledde månaden med influensa, jag klarade mig dock kors i taket med bara lite ont i bihålorna vilket jag i princip kan få när som helst i alla fall.
Jag fick till en del längdskidor igen och köpte mig ett par nya pjäxor då jag fick skavsår av de gamla. Tyvärr hann de inte provas så mycket innan snön försvann, men denna säsong hoppas jag på att jag kan få mer användning av dem.
Öje lyckades med bedriften att både skada sig i tassen under en långpromenad och äta revben ur komposten så det blev en tripp till Strömsholm, hunden som aldrig varit skadad eller sjuk innan… Man får hoppas på att han fick sin beskärda del då!

April

Herregud vilka vädersvängningar det var under april, i början av månaden låg det snö och var kallt och redan under mitten av månaden var det 19 plusgrader och full vår.
Jag fick årets andra förkylning och egenträningen låg nere igen, dock anmälde jag Öje till högre klass skydd i maj så det blev desto mer hundträning i stället.
Dax fyllde nio år, och jag och Svante firade tre år tillsammans!

Maj

I början av maj gick det första löparloppet av fyra i serien Sthlm Challenge av stapeln, Sthlm Trail Run. Ett ganska tufft millopp på norra Djurgården som var väldigt trevligt arrangerat.
Parallellt med träningen inför loppet tränade jag även Öje inför tävlingen, men tyvärr gick det inget vidare då han gjorde en ordentlig vurpa i munkorgsarbetet och sedan inte ville vare sig stöta eller bita mer. Tack och lov blev han inte skadad, men jag bestämde mig för att lägga ner svenskskyddet med honom och köra mondioring i stället. Kanske kommer jag köra svenskskydd med någon annan hund i framtiden, men med Öje blir det inget mer då han går så hårt.
Sommaren gjorde sitt intåg under Himmelfärdshelgen och det vackra vädret höll i sig mer eller mindre i flera månader för att bli den varmaste och längsta sommaren i modern tid.
Gaist föddes också den andra maj!

Juni

Värmen höll som sagt i sig, förutom runt midsommar såklart då det kom obligatoriska regnskurar och var halvvarmt. Det blev en hel del både egenträning och mondioringträning. Vi jobbade framför allt på söket som kommer i den högsta mondioklassen, och även transporter som kommer i tvåan.
Vi åkte och tittade på valparna ett par gånger och Svante valde ut den valp som skulle bli Gaist.
Första utomhusbadet för året avklarades, och första öppet vatten-simningen, och så sprang jag lopp två i Sthlm Challenge, Sthlm10. Som namnet antyder är det milen, och det var ett väldigt trevligt lopp som faktiskt blev min favorit av de fyra Challenge-loppen.
Bilen var inne på verkstaden för trasig kupéfläkt och bara ett par veckor senare var det dags för service så det blev en dyr månad på bilkontot.

Juli

Vi började månaden med träningshelg i Dalarna med både gamla och nya bekantskaper, alltid roligt att komma iväg i några dagar och koncentrera sig på att köra hund. Jag började dock känna av lite dipp i motivationen, träningen flöt inte riktigt på som jag ville och det kändes som att vi bara tränade samma saker hela tiden. Jag gillar att variera mig och att det inte blir så statiskt så på det viset är inte mondioring en sport för oss. Alla säger att det är just det som är det roliga i MR, att det alltid är olika scenarion och aldrig ser likadant ut. Men det hunden ska göra är ju alltid detsamma, och den ska ALLTID strunta i störningarna oavsett vad det är så tänker man på det sättet är det ju faktiskt väldigt stereotypt.
Vi var i alla fall iväg på mondioringseminarium också och fick lite ny input därifrån vilket alltid är intressant!
Egenträningen låg lite lågt i början av månaden men kom sedan igång så smått, framför allt tack vare att jag var anmäld till fler lopp. Annars är det lätt att trilla dit på latmasken…

Augusti

Efter att landsvägscykeln var trasig i början av sommaren så blev den tillslut äntligen lagad och jag fick till flera otroligt härliga rundor i sommarvärmen vilket var väldigt bra inför Stockholm Triathlon som jag avverkade i slutet av månaden. Även det tredje loppet i Sthlm Challenge utfördes, Sthlm Urban Trail.
Vi påbörjade också vår semester och åkte iväg till Dalarna med husvagnen, otroligt skönt att lägga semestern efter de vanliga semesterveckorna så vi fick vara i princip ensamma!
Det blev också en del hundträning med blandade resultat, vittringen var det mest fokus på och i skyddet lade vi mycket tid på invänjning av belastningar och också bettkvalitet.

September

Månaden började otroligt dåligt med att Svante fick inbrott i bilen och alla mina hundträningssaker som jag använde frekvent stals. Det har tagit ett bra tag att komma ikapp med att köpa tillbaka det jag har saknat, och någon större ersättning från försäkringsbolaget blev det tyvärr inte heller så det har bara varit att betala och se glad ut för det jag har velat återskapa. SÅ SURT!
Semestern avslutades med ännu en tripp till Skräddartorp i Dalarna för en hundträningshelg, och där föddes även en idé om att ha träningstävlingar med jämna mellanrum här hemma. Tyvärr blev det bara en utförd under 2018, men jag hoppas på att det kanske kommer igång igen och att det är fler som kan ta befälet så jag också kan vara ”en vanlig” tävlande. När man är den som planerar hela grejen så blir det inte riktigt samma sak, man är ju förberedd på alla punkter och hur programmet ser ut på ett annat sätt.
Öje fyllde 4 år detta år och firades som vanligt med tårta.

Oktober

Jag fick ett ryck och anmälde Öje till lägre klass spår efter att ha kört igenom lydnadsbiten som satt som en smäck. Dock upptäckte jag åter en gång att spåret verkligen inte är hans naturliga talang haha, så det blev en del spårande på ganska kort tid. Tack och lov kom vi inte med på tävlingen!
Sista loppet i Sthlm Challenge, Sthlm Xplorationrun, utfördes och sedan startade jag upp simningen som jag har slarvat med under hela året och hade sådana problem med under Stockholm Triathlon.

November

Svante fyllde år och vi firade detta i simhallen hahaha. Under resten av månaden blev det rätt så mycket simning och ganska långa pass, så under en period fick jag faktiskt lite överansträngningskänningar i min högra axel och fick tona ner simmandet lite. Men det är lätt att dra iväg när man märker att det går bra och är kul!
Vi drog iväg en helg till Strängnäs för att träna hund, och där blev det en del sök för oss eftersom det finns en tanke om att kanske starta lägre sök i stället för spåret under 2019. Detta var dock typ den enda hundträningen som skedde under månaden känns det som, i övrigt var det mörkt och kallt och fokus låg mer på att börja julpynta och mysa inne.
Givaren till avgasreningen i bilen pajade så en varningslampa lös lite från och till, hej då 5820 kr. Suck!
Men jag ska egentligen inte klaga, jag kör ca 4000 mil om året så det är inte konstigt om jag får byta saker lite oftare än vad man kan känna är normalt tyvärr. Ännu en av nackdelarna med att pendla!

December

Jag var på flera utbildningar med jobbet och gjorde också det årliga skjutprovet så att jag får fortsätta jobba på min tjänst ett år till.
Jag och Svante sprang ett långpass på nästan två timmar, mer av sånt måste det bli framöver då det inte är så långt kvar till Trans Gran Canaria. I övrigt blev det en hel del simning även under december, och jag har nu på slutet gjort små trevare på cykel igen efter att ha fått förskjutningar i ryggen (pga allt sittande på jobbet och bära tungt i bältet är en teori) som gett mig ont i vänster höft.
Hundträningsmässigt har det inte blivit ett dugg gjort nästan, alla tre hundarna fick uppletande både på julafton och annandagen för att blåsa ur sig lite energi inför stundande julfirande men i övrigt har det nog varit den mest inaktiva hundmånaden under året.

Sammanfattningsvis

2018 går till historien som det minst aktiva bloggåret någonsin (kanske att det var lite färre inlägg per år nån gång där i början 2004-2006 någonstans?) och jag tycker själv att det är jättetråkigt. Jag är inte begåvad med ett elefantminne när det kommer till att minnas olika händelser eller platser och då är det jättekul att gå tillbaka och kika lite vad som hänt under året. Men finns det knappt några inlägg att läsa så blir det ju svårt!
På Instagram är jag mer aktiv då det går så snabbt och smidigt att lägga upp bilder där, och här är de nio mest gillade bilderna under 2018:

Känslan för 2018 är i alla fall mestadels god, på hundfronten måste jag nog säga med pil nedåt. Att lämna svenskskyddet och brukset har varit tufft och jag har tappat motivation, samtidigt har jag svårt att hitta glädjen i att köra enbart sök eller spår. Mondioring är inte samma sak för mig, jag älskar skogsarbetet och variationen mellan grenarna och det passar även Öje väldigt bra då han är väldigt balanserad och inte bara lutar sig på hög aktivitet och kamplust i alla situationer. Det är med blandade känslor jag går in i hundåret 2019.

På träningssidan däremot får jag säga att det är pil uppåt, formen i löpningen är definitivt något den aldrig har varit och det är också där jag har lagt mest tid känns det som. Simningen startade trögt men är nu på G, cykeln har fått stå tillbaka lite men samtidigt fick jag till några fler pass utomhus under den fina sommaren än 2017 och det var härligt!

2019

Så vad tror jag om året som kommer?
Det jag vet med säkerhet är att vi kommer starta i Trans Gran Canaria i år igen om inget oförutsett händer, det blir tredje året i rad och jag ska för första gången ge mig på sträckan 30 km (eller 31 om man läser på hemsidan, eller 34 om man läser i registreringsbeviset. Oklart hur långt det är med andra ord!). Jag har aldrig sprungit så långt tidigare, det längsta är Sälen halvmaraton 2017, och jag har en hel del att jobba på vad det gäller de mentala bitarna inför det här loppet.
I övrigt önskar jag att det blir i alla fall någon start på någon triathlon, men man vet aldrig… Det tar tid och kostar en del i pengar också så jag får se hur jag vill fördela mina resurser.

Hundmässigt är planen oförändrat att göra socialitetstest och starta MR1 på Enköping i maj med Öje. Har jag inget startmål blir det inget gjort överhuvudtaget, så även om motivationen kanske tryter så får jag ta mig i kragen och träna på. Efter detta får vi se, kanske har jag fått blodad tand och blir supertaggad på MR2.
Söket… Ja, jag vet faktiskt inte. Som det känns just nu har jag inget sug alls faktiskt, det känns besvärligt och omständligt. Nu är det ju också mitt i den värsta tiden på året då motivationen tryter, så kanske vänder känslan lite när det börjar bli ljust, torrt och grönt ute.
Eller så blir det helt enkelt träning i den utsträckning jag känner för det, kravlöst och mållöst och hunderiet får stå tillbaka i några år och jag får se om det återkommer. Jag har hållit på i snart 15 år med träning och tävling, nog för att det finns folk som hållit på bra mycket längre med oförtruten motivation och glädje men jag trivs med att hitta nya mål, vägar, utmaningar. Varje ny hund är ju en ny individ i sig, men det är ändå lite samma-samma år ut och år in. Vi får se!

Jag önskar inför 2019 att jag kan hålla bloggen levande, förhoppningsvis mer än föregående år. Jag är sugen på att få till lite bättre foton igen, ta ut den stora kameran mer eller investera i en smidigare men ändå grym variant. Vattentät är ett måste då jag de senaste månaderna verkligen tyckt att det varit enormt skoj att fota under vatten. Kanske också filma lite mer, bli mer kreativ igen. Jag är ganska säker på att det kommer bli en fortsatt salig blandning här inne i alla fall där både hundar, träning, mat och annat smått och gott kommer få ta plats!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: