web analytics

Jag har haft problem med min mage från och till jättelänge nu, vissa dagar är den kanon men andra är den stökig, gasig, öm utan att jag kan sätta fingret på av vilken anledning och jag får svårt att ens kliva upp ur sängen på grund av att jag mår så illa. Det känns ibland som att den slutar jobba helt vilket såklart inte är sunt (även om det säkert inte är så egentligen), allt bara stannar av och känns olustigt. Jag har ju fått diagnosen IBS för en massa år sedan nu, en slaskdiagnos man sätter när man inte vet vad det är för fel egentligen.

En mängd undersökningar har jag gått igenom, dels vanliga blodtryck och allergitester via blodprov men också andra prover där man kikat efter näringsämnesbrister, parasiter, infektioner och inflammationer. Jag har röntgat matstrupen och diafragman för att utesluta bråck, jag har gjort en gastroskopi för att utesluta magsår eller andra avvikelser. Ingenstans har någon hittat några avvikelser, förutom ett lågt folsyre- och b-vitaminvärde som jag fick tabletter för. Det finns teorier om att det är något fel på tarmluddet, inflammationer eller tarmfickor, men ingen vet säkert och jag orkar inte åka på undersökning efter undersökning som inte ger ett dugg.

Generellt när man har magproblem finns det ju lite basicgrejer man ska undvika; dåligt med sömn, stress, stark mat, gasbildande mat, socker, gluten, laktos, kolsyra osv. Så jag försöker sköta mig på den punkten, men ibland vill jag inte och ibland går det helt enkelt inte att undvika. Från och med nu måste jag dock ta mig i kragen, för så dålig som jag har varit idag var det väldigt länge sedan jag var. Kanske är det något jag har ätit, absolut, men Svante har ätit samma saker och varit helt opåverkad. Så nu får det bli uppstyrning på den fronten, tillbaka till sundare vanor och förhoppningsvis en bättre maghälsa!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: