web analytics

Igår lämnade jag in hundarna på pensionat, men innan dess fick de lite aktivering så de skulle vara något mer beskedliga i alla fall det första dygnet på ”kollo” haha. Öje var eld och lågor innan vi kom iväg, han verkligen sprudlade av energi och träningslust!
Eller inte hehehe…Gaist fick sitt livs första och andra spår, jag lägger alltid flera korta spår till nya hundar när jag sätter igång dem. Till en början förstod han inte vad han skulle göra riktigt så jag fick hjälpa honom att rikta ner mot marken. Sedan började han tuffa på så sakteliga, korvbit för korvbit, och till slut hade han gjort hela spår ett. Vid spår två förstod han snabbare vad det handlade om, och spårade flera meter i rad med fullt fokus på uppgiften.Min filosofi för spår är enkel, om jag först visar hunden hur jag vill ha det och vad som lönar sig så kommer den också sträva efter att göra om samma sak igen. Precis som i all annan hundträning med andra ord.
Riktmärken för mig i spåret är:
– Det är i kärnan det händer. Fladdrar hunden omkring över spåret får man visa var den får mest vinning av att vara (vinningen kan vara till exempel i form av godis i kärnan eller att få fortsätta framåt).
– Vi går aldrig bakåt i ett spår. Finns det inget att tjäna på att gå bakspår men massor att tjäna på att spåra i rätt riktning kommer hunden lära sig att välja rätt.
– Frihet under ansvar. Jag testar snabbt om hunden förstått vad jag är ute efter genom att ge mer frihet, kanske i form av längre lina eller att låta den gå ur kärnan lite grann. Ser jag att den reagerar och vill tillbaka till kärnan har den förstått, om den spårar vidare där inget spår finns eller börjar vinda är budskapet inte glasklart och friheten begränsas igen.
Detta är ett ständigt pågående utvärderande, och det finns tusen metoder för att få till ett bra spår. Man får prova vad som passar en själv och ens hund!Efter spårandet åkte vi vidare till Hundmetro och körde lydnad med Öje, apportering, fjärr, framåtsändande, hopp över hinder. Två ”uppenbarelser” infann sig denna dag, dels att jag alltid ska se till att han sätter sig och inte lägger sig på andra sidan hindret om jag planerar att starta honom i brukset också. Dels att placera en boll bakom honom i fjärren för att kunna öka avståndet mellan honom och mig men förhindra att han kommer mot mig. Enkla gamla hederliga knep, men viktiga att påminna sig om!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: