web analytics

Coronaviruset härjar fritt i världen och folk drabbas av panik, hamstrar pasta och toapapper och påminner varandra om att man ska tvätta händerna om man inte vill bli sjuk. För många är det säkert, oerhört tragiskt nog, en nyhet. Att tvål och vatten kan göra så att man inte blir sjuk. Magiskt!
Fast NEJ, det är inte magiskt, det är vetenskap. Och vi vet mer idag, 2020, än vi någonsin vetat om jorden, kroppen, sjukdomar och allt annat. Och så gott som all kunskap ligger tillgänglig endast några knapptryck bort på en dator, platta eller smartphone. Ändå sätter folk sin tillit till kvällstidningarna som blåser upp domedagsrubriker för att sälja klicks och drabbas av panik, ångest och panikångest, allt på samma gång.
Jag fattar att det blir så, jag förstår det verkligen!
För okunskap föder rädsla. Okunskap föder panik. Men i stället för att skaffa sig kunskap och därigenom större kontroll över situationen så väljer människor idag, 2020, att strunta i att söka upp vetenskapliga svar som finns bara ett par knapptryck bort och väljer i stället att spä på hysterin bland andra okunniga människor.

Se bara på HIV och AIDS, på 80-talet trodde man att man kunde bli smittad och dö av att skaka hand med någon som är smittad. Nu vet vi att det enbart smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor undantaget saliv mellan både kvinnor, män och till barn. Ändå finns det fortfarande människor som inte vågar skaka hand med homosexuella män, av rädsla för att bli sjuk. Så rotat sitter det i vissa, att paniken man hade då fortfarande lever kvar nu 30-40 år senare, oavsett vad vetenskap och sunt förnuft säger.Några användbara länkar som kanske kan hjälpa någon att få mer kunskap om den sits vi sitter i just nu, och hur vi bör bete oss under tiden som detta pågår:

Folkhälsomyndighetens information om Corona

Försäkringskassans information om smittbärarpenning, sjukpenning och vab

Livsmedelsverkets riskvärderingsrapport om handhygien

Och googlar man på ”hur är ett virus uppbyggt” så kommer det komma fram massor med information om hur virus har skyddande membran och/eller proteinhöljen, och hur de membranen/höljena förstörs genom att lösas upp med tvål och sedan sköljas bort med vatten.

Läs på, kunskap är makt!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: