web analytics

Denna midsommar blev inte riktigt som planerat då vi först hade tänkt träna lite hund och sedan åka hem och käka gott. Dock satte vädret stopp för detta, med 28 grader i skuggan tycker ingen av oss att det blir någon vidare kvalitet i träningen och jag tycker inte heller att det är som många säger att man kan ”härda” hundarna till att jobba i värme och därför ska utsätta dem för detta. Viss skillnad i prestation i varmt väder kan man säkert se på en hund som frekvent utsatts för högre temperaturer, precis som för oss människor. Men jag tror inte att det är själva träningen i värme som gjort den stora skillnaden, utan att hunden har exponerats för värme under en längre tid. Om man ser till att den alltid har det svalt och skönt i sin vardag men sedan ska ansträngas till max under den korta tid man har hundarna ute för att träna så tror jag inte att det är gynnsamt för prestationen. Tvärt om tror jag att det kan finnas förhöjda risker att träna hundar i väldigt varma temperaturer, i synnerhet de mer högtempererade raserna som inte är lika uppmärksamma på sin egen kropps signaler när det finns andra retningar att tillgå. Detta har jag dock inga evidens för, utan det är bara en känsla jag (och Svante) har. Och som vanligt så följer jag ju min magkänsla.

Så i stället för den tilltänkta planen så gick vi en lagom lång promenad på förmiddagen innan det blivit för varmt, åkte hem och slappade och småfixade en stund, åkte ut för att fota midsommarfoton och åkte sen tillbaka hem och åt en massa god mat. Vi hade fått förslag från flera håll på att åka bort och fira på annat håll, men med rådande Corona-situation där man faktiskt fortfarande bör tänka sig för att samlas i större sällskap och det ständiga faktum att det alltid blir extra mycket att tänka på när man har hundar som vi har så är det faktiskt skönast att vara ensamma eller några få personer. Det är inte alltid så kul att fira högtider med större delen av vår familj sittande i en (vid denna årstid dessutom varm!) bil, eller att de ska vara med och ”mingla” men där vi till 100% måste hålla uppsikt över så att de inte far fram som virvelvindar eller att någon annan inte gör något oeftertänksamt med tex mat eller ett glas i handen. Våra hundar har inga begränsningar på den fronten, och i synnerhet inte mot främmande. Så kommer det något ätbart inom räckhåll så är oddsen ganska låga på att de skulle försöka ta det eller i alla fall kolla vad det är, och det är sällan sådant uppskattas. Hur som haver så blev vårat eget firande väldigt trevligt, och både vi och hundarna uppskattade midsommarmaten även om de nog gärna hade tagit mer än bara några få smakprov hehe.

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: