web analytics

Som vanligt så ska jag naturligtvis skriva en årsresumé även i år, även om i princip alla inlägg under året har varit sammanfattningar från Instagram!
Ynka 56 inlägg lade jag upp under 2021, så få har jag aldrig skrivit tidigare (i alla fall så långt tillbaka jag kan se i statistiken, men bloggen har ju också flyttat ett par gånger sedan jag började skriva 2005 så i början var det kanske lika skralt). Faktum är att jag var ytterst nära att stänga ner hemsidan i somras eftersom den kostar en del att ha varje år, men det som stoppade mig var att jag då skulle behöva byta mailadress så jag behåller den ett tag till.
Det mest lästa inlägget i år och som INTE är en recension (recensionerna är alltid mest visade) är inlägget ”Färskfoder vs. torrfoder” från 2012. Det mest lästa inlägget från i år är ”Instagrambilder v.23”, fast i vanligt ordning så är det flest personer som gått in via startsidan för att läsa så den statistiken kan man ta med en nypa salt.
Nåväl, till sammanfattningen!

JanuariVi inledde året med en del mondioringträning i lite olika konstellationer, ”skojsök” efter godis i koner och (kors i taket) spår!
Snön kom på besök en kort sväng, tillräckligt för att jag skulle hinna ta en svängom på skidorna i alla fall i egenspårade spår där vi brukar rasta hundarna. Sen smälte den bort och skapade enorma ”sjöar” som hundarna glatt plaskade runt i.
Jag började plugga till fysioterapeut på Mälardalens högskola (som från och med idag är Mälardalens universitet). Till en början var all undervisning digital vilket jag hade oroat mig lite för skulle bli svårt, men det visade sig vara fördelaktigt eftersom mycket material då gick att spela upp flera gånger till skillnad från när man sitter på en föreläsning live. Det kändes som att jag skolkade från jobbet när jag var hemma hela dagarna, trots att jag ju faktiskt ”jobbade” heltid.

FebruariSnön kom tillbaka så det blev ett par vändor till på skidorna.
Vi hade våra första examinationer och lämnade in och vår första tenta i skolan, fortfarande så konstigt att gå i skolan!
Vi hade också auskultation, eller fältstudiedag, på valfri klinik och efter lite trassel med att hitta en plats (covid och allt sånt) så hamnade jag till slut hos leg. fysioterapeut Linn Jägare på Djur i Balans i Uppsala. En väldigt rolig dag!
Jag fyllde 39 år.
Bilen lämnades in på service med bland annat kamremsbyte och byte av bromsbelägg och skivor, inte gratis…

MarsÖje fick en genomgång av just Linn eftersom jag tyckte att han hade blivit lite stel och tappat muskelmassa. Hon gav honom dock mycket beröm för att vara så fin (och rak) i kroppen med tanke på att han ändå var 6,5 år då, så vi fick med oss lite friskvårdstänk hem. Bland annat fick vi i uppgift att gå i skogen minst två gånger i veckan, något som verkligen inte har skötts från min sida. Tyvärr blir det trixigt när en av hundarna (inte Öje…) drar på vilt, jag tycker inte att det är så roligt att gå med kopplad hund i skogen eftersom det bara trasslar och krånglar, och att släppa en hund som man inte kan lita på känns naturligtvis inte heller så bra. Tack och lov växer ju även Gaist upp, så det är inte omöjligt att det går bättre nu.
Det blidde lite mondioringträning och uppletande, och våren var på ingång.

AprilPåsk (som synes på bilden ovan).
MTB-cykling.
Mondioringträning på klubben.
Här någonstans började jag också inse att effekten av att jag smygande fått mer och mer ont i ryggen blivit att jag tränat mig själv mindre och mindre, och också lagt på mig några kilo på grund av det såklart. Men jag upplevde inte att jag hade tid att träna mig själv något eftersom skolan tog upp allt fokus. Jag lovade mig själv att i alla fall ha en dag i veckan pluggfri, i övrigt var det läsa, läsa, läsa som gällde!
Dax skulle ha fyllt 12 år om han hade levt. Självklart är det ju oerhört ledsamt att han inte längre är med oss, men vi har många roliga och glada minnen tillsammans som finns kvar!

MajJag fick kamera och objektiv stulna ur bilen en morgon. Så himla, himla tråkigt och onödigt, och det blev stora funderingar på om jag skulle skaffa något nytt med tanke på studentekonomi osv. Men det gjorde jag till slut. Inte gratis…
Jag försökte mig på att springa lite igen men ryggen satte stopp för någon kontinuitet.
Jag skrev ett inlägg om djurfysioterapeuter.
Det blev ännu mer mondioringträning, och regeringen började släppa på restriktionerna vilket öppnade upp för tävlingar igen. Tyvärr inte i tid för att vi skulle kunna arrangera Himmelfärdscupen.
Det blev översvämningar runt om i Sverige pga skyfall, väldigt mycket vatten på väldigt kort tid kom det!

JuniMer hundträning, nu barfota och i linne och shorts. Dröm!!
Och bra gick det också, vi varvade mondioring klass ett och två med lydnad startklass-moment.
Utecyklingspremiär på racercykeln inträffade också, även det i linne. LÄNGT till kommande sommar!!
Vi gjorde våra sista examinationer för terminen, och strax innan midsommar fick jag veta att jag var godkänd även på det sista så termin 1 (av 6) var i hamn.
Midsommar firades i husvagnen på klubben och det var nästan som att hela anläggningen var bara vår haha. Vi stannade i tre dagar och jag har för mig att det kom två andra personer vid två olika tillfällen i ca 30 minuter vardera under de tre dagarna.
Jag sommarjobbade på min gamla arbetsplats som skyddsvakt och tyckte det var oerhört befriande att få fokusera på jobbet medan jag var på jobbet och sedan få släppa det helt när jag åkte hem därifrån, till skillnad från plugget där det alltid finns mer att läsa eller repetera. Dock kände jag mer än någonsin att jag inte kunde stå bakom företagets inställning och värderingar i många frågor, så när jobbperioden var slut avslutade jag min behovsanställning helt.

Juli

Svante hade svenskskyddsläger i Nyköping och jag och grabbarna följde med på en liten minisemester i husvagnen. Jag passade på att byta lampor i bilen och städa ur den, och kikade när ekipagen tränade. Älska svenskskydd!
Jag provade Svantes tempocykel och blev väldigt förtjust, en lite annan cykelställning/stil men jag gillar´t!
Jag påbörjade en behandling för ryggen hos en naprapat, dock blev det väldigt dyrt och det kändes inte riktigt rätt. Han gav mig löpförbud och förbud mot att cykla med fötterna fast i pedalerna (som man gör på racer/tempocyklar för att kunna både trycka och dra runt tramporna med benen).

AugustiDet tränades hund i både sol och ösregn, och vi fick ÄNTLIGEN komma ut och tävla igen!
Lydnad startklass med både första placering och uppflyttningsresultat tog oss ett steg närmare lydnadsdiplomet. Jag åkte raka vägen hem och anmälde till ännu en tävling, lika bra att smida medan järnet är varmt så att säga. Jag tycker ju att det är betydligt roligare att tävla än vad Öje gör, men jag är tacksam att han i alla fall kan tänka sig att tuffa runt med mig lite då och då.
Vi åkte till våra goda vänner Annelie och Håkans landställe och spenderade några härliga dagar med god mat och dryck, fin natur och lyckosamt fiske. Härligt!
Lite MTB-cykling blev det, och Svante gav mig en tempocykel i för tidig 40-årspresent!
Den har vi dock sålt tillbaka till den gamla ägaren eftersom den var lite, lite för stor i storlek och den gamla ägaren var desperat i att få tillbaks den haha. Vi får se om det ramlar in någon ny cykel så småningom.
Vi gjorde också ett besök till ett gäng mallevalpar som var sådär alldeles lagom i ålder; inte för små så att de bara äter och sover, men inte så pass stora att de hänger i varenda klädesplagg de får tag i. Perfekt!

SeptemberJa men där kom ju det sista resultatet för lydnadsdiplomet, vid vår enda start på bortaklubb och med okänd tävlingsledare och domare slog vi ändå till med vårt bästa resultat. Ännu en klassvinst till på köpet, det satt fint!
Vi gick också som white dog på klubbens mondioringtävling vilket var väldigt skoj, men det belyste ännu en gång att jag inte får ihop programmet som det ska vara när vi väl är ute på tävling då han behövde en del stöttning och hjälper genom programmet. Luften har gått ur mig lite efter detta måste jag säga, tiden rinner iväg och all träning som vi lägger ner ger ändå inte de resultat som behövs när det verkligen gäller.
Skolan drog igång igen, och det kändes som att jag hade en bättre jämnvikt mellan studier och fritid än under våren. Vi tog oss tid att ta oss till gymmet.
Öje fyllde sju år!

OktoberJag fick blodad tand av att tävla startklass så vi började träna in momenten till lydnadsklass 1. Det blir lite annan kravställning på utförande i ”ettan”, men om vi får till momenten kan vi nog få poäng som räcker till uppflytt även om de kanske inte utförs med den allra största inlevelsen precis 100 procent av tiden. Målet är ju då ett till lydnadsdiplom.
Svante och Gaist åkte iväg till Finland och tävlade mondioring, tyvärr fick de inte med sig några godkända resultat hem men däremot erfarenheter och nya kontakter vilket är värdefullt i sig.
Skolan innehöll en oerhört komplicerad kurs för mig, och den tog upp mycket fokus och tid. Det var en stor lättnad när tentan var skriven, och vi tog oss en MTB-weekend med husvagnen till Säfsen för att få lite ombyte och andrum. Oerhört trevligt ställe, dit åker vi gärna tillbaka!
Öje var också hos veterinären där det konstaterades att han hade förstorad prostata med blodfyllda cystor på, och han kastrerades sen på grund av det.

NovemberDet finns nog inget år där min motivation för att träna hund inte har gått ner under vintern, och detsamma gäller för i år. Även om vi faktiskt körde några pass under november så blev det lite halvhjärtat, men jag fick i alla fall ett genombrott i momentet ”sändande runt kon” när jag utökade den ensamma konen med fler koner så det kändes ju lite bra efter ett par månader av tragglande.
Vi hade oerhört mycket i skolan med stora kurser och dubbla tentor och det tog upp det mesta av min tid.

DecemberSammanfattningen av december: PLUGG!
Kursen som startade den 6 december är helt klart den tuffast hittills med enormt mycket kunskap som ska in på enormt lite tid. Det har blivit många, långa dagar med näsan i böckerna och framför datorskärmen, och jag bestämde mig tidigt för att den enda helt lediga dagen fick vara julafton för annars kommer jag inte hinna med.
Ett par korta träningspass, både på gymmet och av hundarna har ändå klämts in, men det är mest underhållsarbete och inget som riktigt bygger något inför framtiden på någon punkt.
Julen var mysig hemma hos syrran med familj, och hundarna kunde vara med och mingla större delen av kvällen utan några incidenter i form av nerviftade saker, stulna skinkmackor eller annat som kan inträffa vid liknande tillfällen.
Nyår firade vi i vanlig ordning hemma med persienner och rullgardiner nere och musik eller film igång som distraktion, så även det gick väldigt bra.

2022
Jag skrev i årsresumén för 2021 att jag inte riktigt hade någon plan för min och Öjes framtida tävlingskarriär. Det stämmer väl till viss del fortfarande, men jag skulle ändå vilja få till det där lydnadsdiplomet i lydnadsklass 1 så det kommer jag att försöka lägga tid på. Mondioringen var redan då oklar, och det har inte klarnat under året som gått. Det behövs ju alltid white dog på tävling, och det kan vi ju med glädje utföra. Samtidigt är det många tävlingsekipage som vill få chansen att ”delta utom tävlan” för erfarenheten, och eftersom Öje nu är över sju år så är det rimligt att lämna plats för de som är på väg upp. Även om man bara ska gå som förevisningshund så är det ju både ur hållbarhetssynpunkt av hundens fysik och respekt för alla inblandade i arrangemanget en förutsättning att man tränar regelbundet och försöker göra allt så tävlingslikt som möjligt tycker jag. Har man inget konkret mål med sin skyddsträning så känns det verkligen som onödigt slitage på framför allt hund men även på figurant och material, och då kan man börja fråga sig om målet verkligen ska vara att enbart gå som white dog?
Detta är den ständiga frågan som jag ställer mig själv, och som det ser ut nu så vet jag inte vilket svar jag kommer att landa i. Tiden, orken och lusten får avgöra!

Det är många som undrar om jag ska köpa någon ny valp snart eftersom Öje ändå har kommit upp i åren (han räknas ju till och med som senior nu!), och inte heller det har jag några svar på.
Jag kikar alltid med ett halvt öga på vilka kombinationer som planeras, utan att för den delen söka aktivt. Dock passar det väldigt bra att ha en seniorhund just nu där kravet på aktivitet och engagemang inte är enormt. Periodvis drunknar jag i skolarbete, det hade inte funnits tid att träna och tävla på det sättet som jag skulle önska om jag skulle satsa på en ny förmåga. Öje är nöjd med att bli motionerad dagligen och stundtals aktiverad genom arbete, vilket är väldigt lämpligt för den tid i livet som jag befinner mig i just nu där skolan måste få det största fokuset. Det varar inte för evigt, så småningom tar jag ju (förhoppningsvis) examen och då kommer situationen vara annorlunda. Skulle något högintressant dyka upp innan dess så får jag ett och annat att tänka på, det är ett som är säkert haha!

I skolan kvarstår målen som jag hade inför 2021; att bli godkänd. Delkurs för delkurs, termin för termin och i slutänden examen. Hittills har ju målet gått felfritt med 100 procent godkända resultat på tentor och examinationer, så klapp på axeln till mig för väl genomförd första termin. Andra terminen tar slut först 14 januari, så än är jag inte riktigt i mål där men det har i alla fall lyckats på delkurserna hittills så det är bara att hålla tummarna för att den sista delen följer samma mönster!
Jag skulle behöva komplettera mina studier med ett sommarjobb, så det är ju något jag behöver lägga fokus på under vårterminen.

Summa summarum om mina förväntningar inför 2022: jag tror att det kommer bli ett typiskt ”mellanår” då inga större händelser kommer att inträffa (för mig personligen alltså, i världen kan ju vad som helst hända varje dag!). Jag fyller visserligen jämnt i år, men jag tror att min känsla inför stora balunser har uppfattats av mina nära och kära vid det här laget så jag förväntar mig att det inte blir något stort ståhej kring det hela.
Jag hoppas på att få ihop det så att jag och Öje kan knipa ett lydnadsdiplom i klass 1, det vore käckt!
Och så vill jag självklart att studierna flyter på och lämnar lite rum åt att umgås med vänner, komma igång på riktigt med den egna träningen igen och helt enkelt bara ha det riktigt bra!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: