web analytics

Hittade så himla fina tips på fritt följ-träning som alla som tränar hund sliter med år ut och år in, detta är kanske för den extrema lydnadsentusiasten/SM-aspiranten men det är bra tankar och tips även om man bara tar med sig lite, lite grann!
Kvinnan som skriver heter Lena Pettersson och har bland annat tävlat SM i spår 2006 med sin holländare Isko. Nu har hon en BC som heter Kryddan. Jag har träffat Lena några gånger när jag bodde i Gävle och hon tränar med flera av mina gamla träningskompisar där uppe.

Stegförflyttningar:
”Kryddan ställer sig upp när jag böjer vänster knä. Sedan flytter jag höger ben en liten bit för att ge henne tid att flytta sitt högra ben och korsa det vänstra. Jag är noga med att klicka medan Kryddans högra ben är i luften för att riktigt markera vad hon får belöning för.
Sedan är det bara att ta det lugnt, ha tålamod och belöna rätt. Det är otroligt viktigt för sättandena att jag är rak i axlarna. Minsta lilla axelvridning så sitter hon snett.”

 

Fritt följ med attityd och uthållighet:
”Vi har nu återskapat Kryddans härliga attityd i fria följet. Med det menar jag hennes fokuserade blick uppåt, exakta position vid mitt vänstra ben och framförallt hennes intensitet. Nästa steg har varit att utöka uthålligheten men samtidigt behålla attityden. Det har jag försökt göra genom att variera hur länge fria följet varar och sedan avsluta med stor belöning. Jag startar aldrig om efter belöningen. Fria följet har varat från 15 sek. till 4 min. Om det skulle uppstå enstaka problem tar jag itu med dem vid nästa träningstillfälle när jag styckar upp momentet i en massa olika delar. Om Kryddan t.ex. skulle sätta sig snett i varje halt bryter jag uthållighetsträningen och tränar i stället de delar som fungerar dåligt.
Jag kedjar också ihop fria följet med något eller några andra moment där belöning uteblir och avslutar med fritt följ som jag då belönar. Detta för att behålla förväntan och attityd. Man måste bestämma innan träningen börjar vad man vill lägga fokus på.”

Smart tänkt!
Lena har också en del filmer på sin hemsida hundgalen.se på hur hon tränar lite moment.

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: