web analytics

Det går ju ganska bra än så länge med fotoutmaningen, ett foto om dagen har jag ju lyckats få ihop hittills i alla fall!
Det är bara att hoppas på att den kreativa ådran håller i sig, även under jobbvändor, valppyssel, övrigt hundpyssel och livet i allmänhet. Det kreativa är, och har alltid varit, en viktig del för mig på olika sätt, och nu när jag har en ursäkt att nyttja den sidan lite varje dag så känns det bra. Hittills är jag också väldigt nöjd med mina bilder, även om kvaliteten inte är den bästa rent bildmässigt så har de i slutänden blivit precis så som jag tänkt mig dem.

Igår under en promenad upplevde jag en annan kreativ sida hos mig själv som nu har vilat ett tag men så sakteliga är på väg tillbaka som det gör varje vår. Jag tränade lite med Dax på helt vanliga saker som inkallningar, lite fot, lite anti-släppträning (att inte släppa när jag ropar ”stå stilla”som svenskskyddsutövarna vill), lite stadga och såklart lite vanligt bus. Helt spontant ute på en mörk skogsväg när det var bara han och jag och kylan. Rickard och tjejerna gick åt ett annat håll, och vi fick vår egentid. Underbart!
För första gången på månader var det kul att göra lite småövningar, få känslan av harmoni och ro i själen och känslan av samarbete och samhörighet. För hur det än är så har vi förbaskat roligt han och jag. I mörkret. Och kylan. På en skogsväg.

Valparna frodas och utvecklas, det är som en liten present varje dag att se hur de kommer framåt i sina personligheter. Idag var det två stycken som blev osams på riktigt och det är, mig veteligen, första riktiga osämjan som uppstått i valplådan. De småkivas lite och brottas med varandra, man märker att de blir starkare och mer medvetna om sina kroppsrörelser för varje dag. De orkar hålla sig vakna längre, och intresserar sig mycket för vad de ser och hör. Vi byggde en större låda till dem idag som de ska få utforska imorgon, den mindre kommer att stå kvar i den stora som en filtvadderad sovplats. Vi ska testa att lägga spån utanför den lilla lådan och se om de kommer välja att rasta sig i det hellre än på filtarna, så kanske det blir smidigt att hålla rent också. Först testade vi med pappersströ, men det dammade något fruktansvärt så det kändes inte hälsosamt för vare sig dem eller oss. Nu får det bli gammalt hederligt träspån, som ju också doftar gott!

Från och med idag kan man också välja att prenumerera på bloggen genom fältet i menyn till höger så kommer det ett mail när jag skrivit något nytt inlägg, om tekniken funkar som den ska. Jag använde mig av plug-in:et ”jetpack” som använder sig av wordpress.com tjänster även till wordpress.org bloggar. Hoppas det funkar!

5 Thoughts on “Looking good!

 1. Malin on 7 februari, 2012 at 12:18 said:

  Har ju gjort samma sak med Folke, lite underbar egentid på promenaden, inga stora planerade övningar, bara massa småpyssel men man får ändå uppleva samhörigheten och det är så kul!! Det är dessa småövningar som fått mig ”tillbaka” till hundträningen! 🙂 Det och att det faktiskt går mot ljusare tider!
  Jag testar att prenumerera! Hoppas att det fungerar för då ska jag nog också lägga till det på min blogg!

  • UllisWeb on 7 februari, 2012 at 17:01 said:

   Ja jag hoppas det funkar, jag verkar inte behöva godkänna din prenumeration eller något så vi får se vad som händer vid nästa inlägg senare idag (inatt ;)).

 2. Nyfiken hundintresserad on 7 februari, 2012 at 20:02 said:

  Hej!! Hur kommer det sig att du tränat att inte släppa när du säger ”Stå stilla” etc? 🙂 Roligt att läsa om er träning!

  • UllisWeb on 7 februari, 2012 at 20:31 said:

   Hej!
   Roligt att du tycker det är kul att läsa! 🙂
   Eftersom jag bara tränar skydd mot tjänst så vill jag inte att han ska släppa på några andra kommandon än ’loss’ eller ’hit’ där det är ’hit’ jag vill använda ur ett bett om vi behöver ett säkerhetsavstånd. Loss använder jag i övriga sammanhang där han tex ska släppa ett föremål, eller om vi ska stanna kvar vid den bitne (figge eller buse). Det har bara känts onödigt att lära in ett ”dubbelkommando” som ’stå stilla’ (den uppmaningen är nog också svår för den stackare som blir biten utan skydd att följa ;)) när jag helt enkelt vill att Dax ska spotta och komma in till mig.
   Likadant vill jag att han ska sitta i bett ända tills jag kommenderar ur honom, även om den bitne står just stilla eftersom jag först vill försäkra mig om att situationen är säkrad innan jag plockar ur hunden.
   Egentligen är det en fråga om kontroll från min sida, jag vill inte att han ska ta egna initiativ eftersom det bara är jag som kan avgöra när det finns lagstöd för att bita eller inte, så lika naturligt som att det är jag som kontrollerar om han ska gå in i bett vill jag också kontrollera när han säkert kan gå ur det när man väl har tagit det steget så att säga.
   För att få hunden att inte gå i och bita spontant måste man ju träna en hel del toleranser (mer eller mindre beroende på hund och inlärning såklart), men även att inte släppa spontant behöver sin del av träningen där figgen skriker ”AAAJ”, ”TA BORT HUNDEN”, ”LOSS” eller vad som helst för att hunden inte ska bli överraskad om det skulle hända i verkligheten och därför släppa. Mental förberedelse är A och O för oss alla. 😉
   Så tänker jag i stora drag, hoppas du förstår hur jag menar! 🙂

   • Nyfiken hundintresserad on 8 februari, 2012 at 10:45 said:

    Jag förstår din beskrivning 🙂 Intressant! Är själv mest intresserad av att träna & tävla IPO, men självklart är det relevant att lära hunden att INTE släppa om nu ”busen” gapar ’Loss!’ Roligt att höra från någon somn ”använder hunden In Real Life” 🙂

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: