web analytics

Jag fick en fråga om färskfoder kontra torrfoder efter mitt förra inlägg och kände av mitt svar att jag lika gärna kan skriva ett eget inlägg om det eftersom det blev så himla långt. Nu blir det ännu längre haha!
Vi ger Nordic färskfoder (special + för att vara precis) till våra hundar, både stora och små. När valparna skulle börja äta riktig mat fick de färskfoder blandat med vispgrädde och ägg eftersom de var lite tunna just då, de var ju ändå elva stycken som skulle dela på Astrids mat!
Då hade valparna lite svårt att äta fodret pga. att det innehåller en del ”trådar” som jag gissar på bla. är senor och fibertrådar från köttet. Valparna hade inte ordentliga tänder och kunde inte tugga trådarna, så en tid fick vi övergå på torrfoder ändå för att de skulle få i sig det de behövde. Skillnaden vi märkte var framför allt att avföringen ökade i mängd REJÄLT när de fick torrfoder, och också att det luktade något fruktansvärt i jämförelse med när de åt färskfoder. När de blivit några veckor äldre testade vi med färskfoder igen vilket gick bra, mängden avföring minskade och det luktade inte alls som en svinstia som innan.

På de vuxna hundarna ser man samma sak, de tar upp färskfodret betydligt bättre än torrfodret. De bajsar ca 1-2 gånger om dagen, tidigare när jag hade Dax på torrfoder (Royal Canin Maxi Adult) bajsade han kanske 3-4 gånger om dagen dvs. dubbelt så mycket. Visserligen ger man mindre mängd färskfoder än torrfoder (det kan alltså finnas en ekonomisk faktor i det hela också beroende på vilket torrfoder man ger, det går åt mindre färskfoder per hund), så redan där blir det naturligtvis också mindre avföring, men det är inte 50% mindre vilket i mina ögon indikerar att färskfodret hanteras bättre av kroppen.
Färskfoder ska också vara bättre för allergihundar då det till mindre del eller inte alls innehåller spannmål, beroende på vilken sort man väljer. Nordic SP+ som vi ger innehåller ångkokt korn, där ångkokningen gör så att gluten försvinner ur kornet. Vi har inga allergihundar så jag kan inte säga vare sig bu eller bä om detta, men jag har en vän som har en extrem allergihund och som äter ett rent kycklingfoder och funkar utmärkt på detta.
Vissa menar också att kvaliteten på päls och klor blir bättre av färskfoder, det är dock inget jag har tänkt på alls.

En annan fördel som jag märkt med färskfodret, och som faktiskt är en ganska avgörande detalj för att fortsätta med denna mat för mig, är att tidigare när Dax åt torrfoder var jag tvungen att ge honom mat ganska så exakt med 12 timmars mellanrum. Om det gick 13 timmar mellan målen så kräktes han galla, eftersom magsäcken var tom. Om han ansträngt sig fysiskt så gick det dessutom snabbare, då kunde han kräkas efter 10 timmar tex. När vi jobbade fick jag dela upp utfodringen till tre tillfällen så att han inte skulle hinna bli tom i magen mellan målen han fick hemma då vi jobbar 12-timmars pass. Det funkade något bättre när han fick högenergifoder (Royal Canin 4300).

Däremot när han äter färskfoder blir han inte påverkad alls av längre tid mellan målen. En trolig förklaring till detta (obs, spekulationer och funderingar av mig, inte vetenskapligt bevisat på något sätt) är att färskfodret är mer hårdsmält och magen får jobba längre med det så den helt enkelt inte hinner bli tom på 12 timmar. Tittar man på en torrfoderkula som man lägger i vatten så är den ju mjuk och upplöst redan efter en halvtimme, så då kan man ju förstå att det går minst lika snabbt när det hamnar i magsyra. Min uppfattning är att övriga kroppen påverkas otroligt negativt av att enbart magsyra passerar åt båda håll, tittar man på tex. bulemiker så har de ofta problem med tänderna eftersom magsyran de kräks upp så ofta förstör emaljen. Den som haft en ordentligt magsjuk hund vet att det till slut kan komma blod i avföringen eftersom magsyran fräter sönder tarmväggarna och orsakar mindre blödningar. Magsyra hör hemma i magsäcken helt enkelt!
Detta är ju ett ganska trivialt problem kan många säkert tycka, det är väl bara att ge hunden mat oftare då så är problemet löst. Jag kände det som att jag blev väldigt låst, och fick hela tiden hålla koll på vad klockan var när han fick mat sist för att det inte skulle gå för lång tid eller hela tiden komma ihåg att ta med mig mat om jag skulle iväg. Jag vill ju inte att han ska må dåligt!

Självklart finns det negativa sidor med färskfoder också (jag är inte köpt av färskfoderbolagen) så jag ska försöka redovisa även dem så gott jag kan och som jag uppfattat dem.
Det jag tycker är det största skälen till att inte ge färskfoder är att A: det tar plats, och B: det är omständligt.
Har man inte en extra frysbox eller en stor frys så är det i princip omöjligt att förvara färskfoder. Bilden nedan visar hur det såg ut i min frys igår efter att jag fyllt på med två kartonger, vilket är mindre än en månads förbrukning för mina två hundar (Dax måste naturligtvis inspektera!).

Sedan är det också så att man får ha lite framförhållning med att ta fram maten, är det så att man glömmer så måste hunden vänta. Har man mindre förpackningar på 500 g så tar det ca 30 minuter att tina upp dem i varmvatten, men kör man 2-kilos som vi gör så får man vackert vänta i ett par timmar innan man kan skrapa av det man behöver från kanterna. När man har flera hundar så behöver man ju hela korvar, så antingen får man ge lite i taget eller vänta till hela korven är tinad vilket tar kanske fyra timmar i varmvatten.

Vissa tycker också att det är jobbigt med färskfoder eftersom man måste hålla det fryst tills man ska använda det, upptinat håller det ca 4 dagar men då ska det förvaras kallt. Det gör ju att man inte bara kan slänga ner det i en påse och ha i bilen om man ska iväg på läger eller liknande utan måste ha tillgång till i alla fall en kyl. Jag har ännu så länge inte upplevt det som ett problem, men då åker jag inte på läger så himla ofta heller så det kan ju vara en anledning haha.
Oftast när man åker bort så finns det ju frysar eller kylar på plats (var ska annars lägerdeltagarna kyla ner sina öl och cider till kvällen??), och då kan man låna ett litet hörn där. Om man nu känner att det känns jättejobbigt att ta med sig färskfoder och inte kommer ha möjlighet till att förvara det kallt så kan man blanda torr- och färskfoder när man är hemma och köra bara torrfoder när man åker iväg. En del hundar kan nämligen reagera på att man hoppar mellan sorterna genom att bli dåliga i magen, men om man blandar hemma så brukar de klara av enbart torrt när man är borta.

Uppdaterat 201008: Det har varit mycket diskussioner kring färskfoder vad det gäller resistenta bakterier och att det även vid prover har visat sig innehålla bla salmonella. I den debatten tänker jag som så att det är rått kött man hanterar. Har man inte kunskap om vad detta innebär i fråga om hygien på bänkar, skärbrädor och verktyg man använder för att hantera rått kött så ska man använda torrfoder. Och undvika att hantera alla former av rått kött i sitt kök. Även för eget bruk. Framför allt rå kyckling som kan innehålla bla salmonella. Just saying.

Vad gäller näringsinnehållen så skriver de olika fodertillverkarna ut innehållet och mängd lite olika på sina sidor så det är svårt att jämföra. Proteinhalten ligger tex. procentuellt sett lägre i färskfoder än i torrt, men det man är intresserad av är ju egentligen hur mycket hunden faktiskt kan ta upp. Om det mesta ändå bara passerar genom kroppen och kommer ut i andra änden så hjälps det ju inte att det är mer av det så att säga. En snabb googling säger mig också att det verkar vara väldigt individuellt om huruvida hundar kan få problem med njursten osv. av färsk- eller torrfoder, det beror ju på mer faktorer än bara kosten. Min gissning är att på en frisk hund spelar det hälsomässigt ingen roll, men har den anlag för och/eller problem med olika sjukdomar ska man vara noggrann. Vill man ha riktiga svar ska man naturligtvis alltid vända sig till en veterinär eller dietist som har koll!

Sammanfattningsvis då, ska man ge sin hund torr- eller färskfoder?
Mitt eminenta svar är: man gör som man vill!
Allt är individuellt, och det som passar mig och mina hundar kanske inte alls passar någon annan. Vissa tycker det är för omständligt, vissa har inte utrymme nog, vissa tycker det är äckligt för man kan ju se hela delar ibland som inte är så fräscha. Det är framför allt vommen som luktar och färskfoder som innehåller tvättad vom luktar mindre men då har man också tvättat bort många fina näringsämnen som finns i just vommen. Vi har också märkt att mängden vom kan skilja något i tillverkningen, ibland luktar det mer och ibland mindre. Man vänjer sig vid både lukt och syn!
Vissa hundar blir jättedåliga på foder som andra mår kanon av, man får testa och se helt enkelt om man känner att det kan vara intressant. Ett tips om man nu vill testa är såklart att köpa mindre förpackningar så man inte behöver slänga ut en massa pengar i onödan om det inte skulle funka av någon anledning.

Jag tycker också man ska lägga tid på att välja foder med omsorg och se över både innehåll och känsla för tillverkare. Vi testade att köra våra hundar på Vom og Hundemat till att börja med, maten kändes fräsch och tillverkaren seriös. Men hundarna blev enormt dåliga i magen av det så det funkade ju inte. Andra funkar det hur bra som helst för!
Det låg också lite högre i pris än vad de andra fodren vi tittade på gör.
Fodax vet jag många som har och är nöjda med, jag vet också att folk har hittat hela fågelfötter med klor i deras mat (för flera år sedan ska tilläggas) och det undrar jag hur nyttigt det är att svälja. På deras hemsida i varudeklarationen står det idag ”kan innehålla fragment eller bitar från en plastring. Helt ofarlig! (kommer från hanteringen av vommen) Även förekomst av klo eller benliknande broskbitar från kyckling. Ofarligt!”
Alla gör ju vad de vill med den informationen, Fodax försöker ju i alla fall inte dölja det… Men jag tycker då inte att det känns speciellt ”ofarligt” eller hälsosamt att äta plastringar eller hela klor.
Uppdaterat 201008: nu finns det ett antal aktörer på färskfodermarknaden; Pondus, Real, Sund hundmat, Mush och många, många fler. Det finns alltså alla möjligheter i världen för den som vill att hitta en sort som fungerar för just din hund. Jag personligen lägger stor vikt vid hur prisbilden och tillgängligheten ser ut, utöver innehållet i maten som är prio ett såklart!

Hundmat är en djungel, så länge hunden mår bra och funkar som den ska så äter den rätt oavsett om det är Coops blåvita hundmat för 7 kr/kg eller Orijens foder för 80 kr/kg. Hundarna bryr sig inte om vad maten kostar eller vad det står på påsen, det är vi människor som sätter prestige i att vara ”bra hundägare” och tror att det bästa  = det dyraste.
Det bästa för just din hund är det som funkar bra!

 

One Thought on “Färskfoder vs. torrfoder.

  1. Pingback: Färskfoder Hund Bra Eller Dåligt – TOWELA

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: