web analytics

Igår innan jag åkte till Tuna svängde jag förbi jobbträningen för lite lydnad med Dax.
Det blev lite fritt följ där han var taggad och låg högt i energiläge vilket inte är en ovanlighet på Kista BK men vi jobbar på det. Mycket hundar och folk och han känner naturligtvis också igen platsen där vi haft så mycket dispyter och jagar upp sig därför… Jag borde åka dit oftare, utan störningar för lite ”reparationsträning”.
Nåväl, sen blev det också kört en del saktadelen av framåtsändandet vilket mestadels gick bra men åt ett håll hade han fri insyn i ett annat ekipage längre bort som körde ett lite turbulent skydd och det blev han naturligtvis väldigt intresserad av och då fick jag kliva in och styra verksamheten i malleskallen lite. Efter det ställde jag upp honom åt andra hållet men då blev han lite tveksam och stod kvar trots mitt ”sss”-ljud (i stället för ”sakta”) och jag fick gå in och bokstavligen sätta en fot i röven på honom för att han skulle komma igång. OBS, det var ingen spark utan en putt för de som funderar på om det kanske kunde vara underlag för en anmälan till SKK… *snark*

I alla fall fick jag till flera väldigt bra vändor också åt båda håll till slut där han gick rakt och fint både mellan konerna och en bit efteråt med huvudet framåt och öronen bakåt, precis som jag vill ha det! ♥
Det blev också lite kryp med belöning efter ett steg, två steg och sedan kanske åtta steg men med påminnelse ”bra, kryp… Bra, kryp…” under tiden. Jag såg att han efter några steg ändrade bakbenen från att trampa under sig till att vicka över på höger skinka och krypa på den en liten bit innan vi stannade, och först blev jag lite fundersam innan jag senare i bilen kom på att han var lite oren på vänster bak i tisdags så säkerligen var det det som spelade in. Han visade inget på böjprov men avlastade vänstern marginellt när han stod och när han hade legat ett tag på ett kallt stengolv blev det tydligare igen, men under tisdag natt försvann det. Jag tror han sprang in i en sten eller stubbe under en promenad, så kanske blev det ett blåmärke eller så.
Jag ska ta och köra en helhetskoll av honom på ReDog i Västerås någon dag har jag tänkt (i över ett år nu hehe) för att se så han inte snedbelastar, är ojämnt musklad osv. Han blir ju ändå aktiverad på lite olika sätt så det är bra om kroppen är i balans!

Brimer fick också lite, lite träning i form av några halvhjärtade försök till ”snurren” som är förberedande för ingångarna till fotposition. Ett par stycken fick jag till bra, även om han hamnar lite långt bak. Men hellre för långt bak än för långt fram!
Han fick också sitta och vänta på ”varsågod” när jag kastade iväg bollen innan han fick springa och hämta den, än så länge håller jag i halsbandet och väntar bara på att han inte ska ha några startförsök innan han får springa, när han fattat den biten vill jag först ha ögonkontakt innan han får sticka iväg. Steget efter det blir att säga andra ord än ”varsågod!”. Bra koncentration- och ordförståelsesträning!

Idag har vi varit på sökträning i en jättemysig ruta i Kjula, massor av stora, fina stenar att ligga bakom och mjuk mossa överallt. Jag hade en tanke innan att om det var bra vind så skulle jag köra på med vittringsträningen men om det inte fanns vind så skulle jag köra markeringsträning och den planen höll jag fast vid vilket jag är nöjd över!
Exakt hur övningen skulle gå till funderade jag ut medan jag låg figge för de andra i mjukmossan. Jag hade fyra figgar att tillgå och satte ut alla på ca 10 meter ut i rutan med kanske 15 meters mellanrum, två på varje sida och vända bort från stigen för att inte bli sååå himla uppenbara och inbjudande. Dax såg dem ju på en gång, men det var ju precis det som var meningen eftersom det idag handlade om skallmarkering och inte att leta folk. Dock ville jag ha dem en bit ut i rutan så det inte blir helt öppet eftersom han tidigare gått in i skallmarkering under budföring. Tydliga signaler ska det vara när man kör liknande saker tycker jag!
Jag kom också på när jag låg och funderade att jag skulle ta tillfället i akt och snitsa till transporterna in till stigen eftersom vårt ”här”-kommando som jag använder i transporten är en aning svajigt minst sagt, så för att ge det större värde beslutade jag mig för att ta med en dutt ut och belöna upp när han gick bra vid min sida.

På första figgen (B-Å) började Dax skälla redan innan han var framme precis som jag vill ha det men han sladdade runt figgen och ”tog tag” med frambenet i hans ben genom svängen och hoppade dessutom lite, förmodligen något övertaggad av synretningen och att inte ha fått springa av sig innan. Den figgen fick stanna kvar ute men stå vänd mot stigen i stället för jag fick uppfattningen om att anledningen till att han skulle runt var för att söka mer kontakt, mitt tänk att han skulle dras utåt av att de stod vända mot honom kände jag direkt inte var rätt, och efterklok som man är vet jag ju att han alltid håller sig mer i skinnet när man har koll (har tryck) på honom så varför skulle söket vara annorlunda?
Andra figgen (Laila) vände jag mot stigen och henne var han inte på, och började även där skälla redan på vägen in så det var bra. Även den figgen fick vara kvar ute för att i stället sätta sig ner till nästa skick.
Åter till första figgen, nu alltså vänd mot stigen, och markeringen blev jättebra. Han behövde bara skälla ett par skall innan han fick en dutt som belöning, och note to self: använda enbart bollar som belöning eftersom jag inte vill vrida upp kamplusten för högt. Nu hade vi lite ont om bollar så då fick det bli på detta viset, bättre förberedelse nästa gång!

Eftersom markeringen blev bra transporterade vi in figgen men fick stanna ett par gånger på vägen för att Dax drev iväg framåt. När han höll sig hyfsat vid min sida fick han belöning med en kampdutt från mig, där gör det inte så mycket om han gasar en aning eftersom jag försöker ”värdera upp” transporten och han är duktig på att sortera när en aktivitet är över och en annan tar vid.
Jag skickade ut honom på andra figgen igen, vänd mot stigen men sittandes. Han skällde jättebra och höll bra avstånd, kanon!
Transporten in gick också denna gång lite vingligt, men jag tror jag bara behövde stanna någon gång.
Tredje figgen (Bosse) satt också ner men vänd bortåt och jag ropade att han skulle säga till Dax om han kom in för nära, men det hade jag inte behövt göra för han började skälla innan han var framme, höll ett jättefint avstånd och skällde en liten serie innan bollen kom, KUL!!
Även transporten in blev jättefin, han reagerade redan på ”figurant bakom, transport, här” (där jag funderar på att ta bort ”här”-kommandot, varför ha kaka på kaka liksom?) med att söka kontakt och hålla sig vid min sida. Kontakten spelar ingen roll för mig, vi ska ju gå genom skogen och jag tycker det är helt ok att han tittar vart han går, men positionen var jättebra!
Fjärde figgen (Rickard) satt också vänd bortåt och han gjorde även där en kanonmarkering och en jättefin transport så han gick verkligen från klarhet till klarhet under dessa skick. En riktigt bra övning, den är jag mycket nöjd med måste jag säga!

Dagens konstigaste syn, julgranskulor upphängda i en gran.

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: