web analytics

Igår kväll var det dags för skyddträning igen, jag och Dax fortsatte med inlärningen av att hålla koll på figgen och inte på mig, bita på rörelse, släppa på passivitet och början till backa bakåt för att bevaka. Alla dessa delar är saker som han ju inte haft med sig sedan tjänsteskyddet, så vi kommer gå varsamt fram och låta det ta den tid det tar för att få till det bra. Jag vill börja varje träningstillfälle med att gå tillbaka några steg i utvecklingstrappan och börja på en lätt nivå för att sedan avancera lite, lite grann under passets gång mot hur långt vi kom förra gången. Genom att se till att det hela tiden blir lyckade övningar inbillar jag mig att hunden får mer självförtroende och säkerhet i utförandet i stället för att man startar passen med att fortsätta där man lämnade förra gången och riskera att hunden inte minns eller inte riktigt kopplar vad man håller på med. Att stressa in saker tycker jag sällan blir bra, en stadig grund håller i längden!

Denna gång började vi därför träningen ungefär där vi var i mitten av den förra, med att Dax ska hålla koll på figgen och inte mig när jag lämnar honom i bevakningen och han ska starta på rörelse. I släppandet skulle figgen hjälpa honom lite grann med ”loss” och så fort han släppte så fick han belöning kastad bakom sig. Detta gjorde han jättebra, vi körde några gånger och alla var lika fina så då började vi med att sätta honom nära figgen i stället för att få honom att backa ut. Han är inte helt bekväm med att sitta så nära figgen (som jag tror jag skrev om förra gången också?) så det blir ju rätt tacksamt att få honom att backa genom att ”trycka” honom med kroppspråket, MEN denna gång var han väldigt uppmärksam på att figgen hade en dutt i handen som han skulle kasta vid rörelse bakåt och den kunde Dax inte riktigt släppa så det blev några vändor med skutta runt figgen och försöka sno dutten innan han kom på att han skulle bakåt för att få den haha!

På slutet körde vi precis som förra gången att vi satte ihop alltihop och såg hur det funkade och han gjorde ett par riktigt snygga vändor så det blev jag riktigt nöjd och glad över!
Det jag ska hålla koll på är naturligtvis lydnaden mellan betten, och jag ska också se till att ta mig tid mellan övningarna för att få honom att varva ner en aning. Han ligger gärna kvar efteråt i samma energinivå som han haft under bettet och till nästa bett så ökar den ytterligare… Ja, tar man inte lite tid på sig där emellan att varva ner och ”pusta” lite så kommer han snart förknippa skyddet med att energinivån ska vara genom taket och det vill i alla fall inte jag ha även om det finns de som tycker att det är coolt och ballt. Jag uppskattar tvärt om en kontrollerad skyddslydnad där hunden växlar mellan fullt ös och koncentration på fem röda, DET tycker jag är snyggt och värt att sträva efter!
Väldigt nöjd med träningen igår, och jag är taggad på att fortsätta köra både nu under lägret och framöver i gruppen!

Idag har precis hela dagen gått åt till att åka runt och shoppa mat och annat, laga mat, tvätta, fixa och dona inför lägret. Men nu ska allt vara färdigt och vi är i princip redo för avfärd i morgon!

Lax- och spenatpaj.

Tacopaj.

2 Thoughts on “Skydd och förberedelser.

  1. Kul att skyddet går bra!

    • UllisWeb on 27 september, 2012 at 12:28 said:

      Ja det känns verkligen jätteroligt, och en lättnad att se att han inte har några tendenser att gå i ben!
      Hoppas det går bra för dig också på utbildningen!! 😀

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: