web analytics

Suck, jag hade ju skrivit ett inlägg i torsdags men missat att skicka iväg det så nu blev det ganska många dagars tystnad här i bloggen igen då jag också tog lite helg fre-lör. Nåja, i torsdags skulle det i alla fall ha varit skyddsträning för vår del men det var blött, mörkt och kallt när jag kom hem från jobbet så jag hade helt enkelt ingen lust. Det blev lite apportering inomhus i stället och så fick det vara bra med det!Apropå mörker så har det ju varit väldigt mörkt på våra morgonpromenader de senaste veckorna så det har inte gått att fota någonting i princip, man tager väl vad man haver tänkte jag så häromdagen blev det i alla fall ett bakbelyst björklöv med hjälp av pannlampan. Nu har jag också börjat märka att det hinner mörkna innan jag kommer hem på kvällarna så det går ju helt klart mot vinter… Fast idag ställde vi ju om till vintertid så då kommer vi i alla fall få se några fler soluppgångar under promenaderna (tror jag), så länge det är fint väder förstås.Helgen, och tillika min ”långledighet” med tre dagar i stället för två, har i alla fall varit toppen hittills. Den inleddes starkt med vackra rosor från Svante när jag kom hem från jobbet, följt av hemgjord (glutenfri) pizza med ett gott vin till och sen ”Once Upon a Time” i soffan. Jag är helt besatt av den serien nu haha, kollar på flera, flera avsnitt om dagen!Igår, lördag, åkte vi iväg och tränade skydd hela dagen och för min och Öjes del blev det början på fasttagande och början på civilsändande på programmet. Fasttagandet ville vi kolla av lite hur han skulle bete sig i, vi vet ju att han stöter och det med besked när han ligger i bevakning men när figgen rör sig bortåt och inte längre utgör ett hot kan det ju bli något helt annat. Därför startade vi med sele och lina och stillastående som i ett transportsöverfall och så visade jag på figgens rygg med handen där jag ville att Öje skulle stöta samtidigt som jag höll i hans sele och plussade på känslan jag vill ha hos honom med rösten. Sen fick figgen se till att hålla in armarna och börja röra sig framåt, samtidigt som jag höll i linan om jag skulle behöva gå in och justera i efterarbetet. Han gjorde det jättebra, lite orent efteråt men det går ju inte att förvänta sig ett perfekt moment första passet direkt och jag vet att det inte kommer bli några problem att slipa bort det eftersom vi gjort det på bevakningarna.Civilsändandet gillar jag att lära in med leksaker och belöningsriktningar, jag ser ingen som helst poäng i att hunden ”ska gå i attityd” som många tycker då det enbart riskerar att hunden blir för het och går på igen. Därför kör vi med metoden att figgen går ut med en leksak och när Öje är nästan framme får figgen kasta leksaken till bevakningspunkten. Tanken är att göra så en mängd gånger och sen hålla inne på kastandet för att se om hunden ändå söker sig till punkten. Det gjorde ju då inte Öje hahaha.
I stället fick vi tänka lite ”inskick till bevakning” där figgen står med fronten emot och vi börjar på kortare avstånd för att sedan länga ut det och även vrida figgen så sakteliga eftersom slutprodukten är att figgen ska stå med sidan emot när man skickar. När Öje kommer springande får figgen hjälpa honom in i bevakning med handtecken för att få den fasta bevakningspunkten att sitta.
Vi märkte på honom denna gång att han var väldigt mån om att söka fronten på figgen så förmodligen kommer han att söka den positionen även när vi vridit upp honom rätt bara han förstår att han förväntas gå in i bevakning när figgen är still. Det är små, små detaljer som gör skillnaden på om det blir en lyckad eller misslyckad övning, dvs om hunden lär sig det man är ute efter eller inte. Men när man hittar dem och lyckas justera träningen rätt så är det så himla kul! Idag fick vi då njuta av en tjusig soluppgång igen, kallt väder under natten hade dessutom gjort att all väta och lera var tillfälligt paralyserat och i frostens våld. Skönt att inte ha så smutsiga hundar och behöva torka svarta tassar för en gångs skull!
En ganska harmonisk promenad avbröts abrupt då Öje stötte på sin kompis räven och bestämde sig för att ta en svängom med honom över åkern, men tack och lov kunde ordningen återgå till det normala efter vissa åtgärder från min sida och vi var åter sams när vi kom hem. Till klockan elva hade vi bokat bord på restaurangen Kajplats 9 här i stan för att äta deras brunch, och det gick verkligen inte av för hackor då allt verkligen var vällagat!
Deras specialitet verkar vara skaldjur och fisk då de hade mängder av olika anrättningar av det slaget, jag är inte sådär superentusiastisk över skaldjur (tycker mest det är en massa pillande) men jag testade i alla fall klabbklo och den var jättegod. Sen hade de också ostron, räkor, rökta räkor, havskräftor och så vidare men nja, som sagt, det blir för mycket meck och för lite äta för min smak haha. Efterrättsbordet var också superfint med lite av varje så man kan absolut säga att det blev ett rejält avsteg från vår gluten- och laktosfria vardag. Men klart värt det, mums!
Fin utsikt över kajen hade vi också och även om det inte ser ut så på bilen så var det faktiskt ganska soligt och vackert väder som förgyllde vårt besök. Väldigt trevligt!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: