web analytics

Igår fanns det noll energi till att skriva någonting under natten, jag vaknade sjukt tidigt på dagen och kunde inte somna om så i stället blev jag lite produktiv och åkte och köpte mig en träningsväska att ha alla de nödvändigaste hundprylarna i. Det blir ju oftast så att vi tar Rickards bil när vi åker och tränar, och då har jag inga av mina prylar vilket gör att jag ibland saknar grejor för att kunna köra ordentligt. Nu köpte jag en helt vanlig sportväska med fyra olika fack som fylldes med prylar av rätt kategori, självklart märkte jag som den ordningsmänniska jag är också upp facken med brickor från jobbet hehe!
Nu hoppas jag på att jag får med mig allt jag behöver trots att vi hoppar mellan bilarna, och att saker inte försvinner som det tenderar att göra när man flyttar runt. Till exempel kan jag plötsligt inte hitta Dax tjänstetecken någonstans, vilket känns ironiskt då jag precis köpt ett till Brimer.

Sedan åkte vi till klubben och tog en promenad, Dax hälsade på sina kompisar fårtjejerna som nu har flyttat upp till övre hagen vid klubben. Brimer hälsade faktiskt också en kort sväng, men han är inte riktigt betrodd av mig än så länge så honom höll jag i koppel för att inte stressa damerna.

När vi kom tillbaka till bilen blev det ett lydnadspass för Dax, saktagående och faktiskt även snabba delen av framåtsändandet tränade vi lite på, samt försökte lägga ihop hela momentet ett par gånger (med retning vid avbrottet), men det blev hur förvirrat som helst haha. Jag kan inte lägga ut något vid brytpunkten såg jag genast då han klassiskt börjar leta på marken om det inte fanns något där när han kom fram. Tyvärr är han också galet medveten om när belöningen kommer från mig om jag kastar något över hans huvud så då blir ju dragningen bakåt i stället för framåt på snabba delen vilket inte heller blir bra då det blir dåligt tempo och framför allt tenderar han att vända sig om vilket inte är ok. Det blir lite klur på den biten känner jag, måste komma på ett sätt som jag kan köra med själv då jag inte alltid har folk omkring som kan hjälpa till. Det är möjligt att det blir en klassisk lina på faktiskt, inte för att korrigera men för att förhindra hans framfart när momentet ska läggas ihop. Att få honom att springa ut från sidan är inte ett problem hehe.
Jag bytte också kommando från ”framåt” till ”ut” då jag märkte på senaste jobbträningen att han blandar ihop framåtsändande med framförgående lite grann och då kanske det kan hjälpa om jag har mindre lika kommandon än ”framåt” och ”före”. Han väntar ju inte direkt med att lyssna utan går redan på ”f…” hihi. I normala fall skulle jag kanske träna mer ordförståelse när han gör en sån grej, men i detta fall så känner jag att jag inte vill skapa några förvirringar när det gäller lämnandet från mig så han börjar krångla med den biten så det är ok, han får starta på ”f…” och så kör jag som sagt ”ut” på sändandet.

Jag körde också ställandeträning (utanför inkallning) och släta inkallningar vilket ju är ett rent nötaprojekt samt lite fritt följ där det som vanligt låg fokus på bakdelshanteringen i svängar och halter. Vilken skillnad det börjar bli, och jag har märkt att jag kan rätta honom med ”nej, fot” då han gör tokigt så blir det bättre och han taggar nästan till på att göra rätt vilket är enormt skoj och precis den känslan jag är ute efter!
Krav kombinerat med massor av belöning när det blir rätt ger en bra attityd i honom där han anstränger sig för att det ska bli bra utan att för den sakens skull gå upp i varv och lägga sig mer i ”kampfacket” eller hur jag ska uttrycka det. Han verkar mer och mer tycka att även det är ett roligt moment, skitkul att se då det ofta blir så stereotypt i linförighet/fritt följ och riktigt skoj att känna att det inte är ”för sent” att fixa till små misstag som man gjort under resans gång (utan att behöva lägga sjukt mycket timmar på det heller). Dax är en så himla tacksam hund att träna med, så länge jag presenterar det jag vill ha ut på ett rättvist och konsekvent sätt så säger han bara ”ja tack!” och kör på! ♥ ♥ ♥

Brimer fick också komma ut lite och köra ”snurren” där jag försökte minska retningen med handen vilket inte går så bra än, även om han fattar snabbt så behöver han också X antal timmar för att förknippa kommando med position och tänk såklart!
Det blev också lite inkallningsträning med bollbelöning och han kommer som ett skållat troll när jag ropar så det ser bra ut. Jag har honom inte sittande när jag kallar in utan vi skrotar runt lite på plan och så ropar jag bara när jag känner för det, gärna när han är på väg bortåt så får jag lite ”vardagsträning” också så att säga på att även om annat lockar så blir det värt att komma in till matte när hon ropar.

Efter träningen blev det dags att åka hem och laga lite mat och byta om för att sedan åka till jobbet och kämpa sig igenom en sjukt, sjukt jobbig natt… Så jäkla trött, och naturligvis krånglar ju magen när jag sovit dåligt så det var inte det roligaste arbetspasset jag gjort. Idag har det blivit bättre och jag sov längre, men jag har vaknat massor av gånger vilket gör att kvalitén på sömnen ju inte blir sådär toppen. Nåja, två pass kvar nu bara så det får gå!

Jag har ju glömt också att berätta om platsliggningen vi gjorde på senaste jobbträningen, jag bestämde mig för att gå och ställa mig dold bakom ett plank under hela platsen för att se vad Dax gjorde. Han lyfte huvudet två gånger, första gången efter ganska kort tid och då klev jag ut på sidan av planket och sa ”plats!” åt honom så han la ner det igen. Sen gick det väl i alla fall ett par minuter innan han lyfte det igen, men då stod jag kvar och sa ”plats!” för att han ska förstå att även om han inte ser mig så ser jag ändå honom!
Sen låg han med huvudet nere resten av tiden, och det är hedersvärt tycker jag med tanke på den störning som sedan bjöds. Hundansvarige gick nämligen omkring i sakta mak mellan hundarna som störning, och när han kom till Dax så gick han nääära huvudet på honom till att börja med, men Dax låg kvar med huvudet nere. Sen gick han runt bakom Dax och stannade till där, men fortfarande ingen reaktion från Dax. Då började han strosa igen mellan Dax och nästa hund, och när han passerade svansen som Dax hade liggandes rakt ut så strök han den med foten!
Jag tänkte att det där kommer ju vara på tok för intressant för Dax (med all rätt, nån kommer och tafsar på honom bara sådär haha, och bakifrån dessutom så han inte ser vem?!), men nej, han rörde inte en min utan låg kvar. För säkerhets skull så drog ansvarige foten IGEN genom svanshåren fram och tillbaka, men Dax låg som en staty och han gick vidare till nästa hund!
Helt jäkla otroligt, jag blev så glad och stolt över min lilla mallemus att han klarade den konstiga prövningen! ♥

2 Thoughts on “Lydnad från igår.

  1. Hahahaha, bilden på Dax som hälsar på fårrumpa genom staketet – Underbar!!! 😀 😀

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: