web analytics

Nu blir det ett långt inlägg med massor av text och bilder, plötsligt hände det så mycket på en gång. Jag ska försöka hålla det så kortfattat jag kan och på en lagom nivå!
Gårdagen bjöd som ni har sett på en spontan tripp till ädelfisket i Villingsberg, de sätter ut odlad öring, regnbågsöring och röding i sjöarna där en gång i veckan. Sportfiske har inte varit en av mina hobbies sedan tidigare men Rickard fiskar både flugfiske och med kastspö vilket gjorde att jag testade på det i somras och det var riktigt skoj. Allra roligast är det förstås om man får napp hehe, och igår lyckades Rickard dra upp en fin regnbåge på drygt 2 kg. Jag gillar inte sportfiske där man drar upp fiskarna, väger, mäter, fotar och stressar dem för att sedan släppa tillbaka dem igen utan tycker att det man drar upp ska man också äta så nu ligger det fina filéer i frysen!
En jättemysig dag, helt oplanerad men det är också de aktiviteter jag gillar bäst. När man jämt och ständigt har en agenda att följa känner jag mig så himla låst och tråkig, det ÄR inte så himla svårt att bestämma sig för att göra något kul och bara göra det på en gång och i synnerhet inte för oss som inte har barn eller andra åtaganden som vi behöver anpassa oss efter. Hundarna följer ju liksom med så de är inte ett hinder!

Kameran var med men på grund av det faktum att det varit grått och ruggigt väder och dessutom skog omkring sjöarna var det otroligt svårt att få bra kvalité på bilderna. Enormt mycket brus i det svarta på grund av det skyhöga ISO-talet, jäkligt trist för det kunde ha blivit riktigt fina bilder!

Efter vår lilla spontana dagstripp skyndade vi oss tillbaka mot Södermanland igen och till skyddsträningen i Strängnäs.
Jag körde Dax i det ”gamla vanliga”; bevakning, släppande och utbackande och denna gång började vi lätt med att belöna backandet så fort han började röra sig bakåt genom att kasta till honom en av de två ärmarna (två ärmar för att han inte ska låsa på bytet utan rikta mer på figgen, jag tror jag har skrivit om det förut).
Jag minns inte om jag skrev om det förra gången och jag är för lat för att kolla upp det haha, men då fick han i början lite problem med att gå i bett av någon jäkligt märklig anledning. Han gick bara i och nöp lite i ärmen på första förflyttningen, och sen for han runt som om han hade blivit slagen eller nåt i bak och sprang sedan ifrån figgen en bit innan han vände upp igen och började skälla?!
Ett jäkla underligt beteende, han såg verkligen rädd ut och efter det så ville han till en början inte gå i bett, och sedan gick han i klent så figgen fick vara väldigt underkastad och ”fjantig” med honom för att få upp självkänslan igen. Ett helt GALET beteende när det gäller Dax!!

Detta såg vi dock inget alls av igår, han låg jättefint i bevakningarna och gick i bra i betten!
Han släppte också fint på passiviteten, men utbackningarna har blivit lite skeva då han av någon anledning har börjat dra lite i sidled åt vänster och inte söker front som han gjort tidigare. När figgen då försökte rotera med honom för att få honom att backa rakt bakåt blev det till slut som någon slags dans runt, runt och man såg att Dax mer och mer sökte sig in mot sidan av figgen för att han tyckte det blev konstigt och ville då vara till lags genom att sitta fot haha. Det är inte lätt att vara Mallemus alla gånger! ♥

Efter ett tag kom vår andra figge på att de nästan alltid belönar från vänstern med den ärmen, så självklart söker han sig ditåt när han släppt. Så vi plockade bort den ärmen och genast blev utbackningarna rakare!
Vissa hundar skiter ju i att figgen kastar en boll eller en dutt som belöning i utbackningarna, det är ärmen de vill ha och inget annat så då får man kasta en av ärmarna för att hunden ska kunna släppa figgen. Dax är dock så tacksam så han kan lika gärna ta en kampdutt eller boll vilket gör det lätt att belöna honom vid utbackningarna ändå. Jag tyckte faktiskt igår att han till och med ligger bättre i energinivå när han får bollen i stället för kampbelöning eftersom det lägger honom lite i en annan fil så att säga än att bara tänka ”bita, bita bita!!!” hela tiden. Han har ju stor kamplust och den behöver man inte direkt anstränga sig för att kicka igång ändå!

Jag är jättenöjd med gårdagens träning, det kändes som att allt föll på plats igen och han sköter sig mycket bra!
Det vi ska tänka på, förutom belöningsformen vid utbackningarna då, är att figgen inte ska hjälpa honom för fort med kommando utan låta honom komma på själv vad han ska göra. Nu har jag bett dem säga ”backa” för att få in ett rörelsemönster i muskelminnet som säger ”när jag har släppt ska benen röra sig bakåt!” men han visar tendenser till att stänga av hjärnan när han får för mycket hjälp haha, och då lär han sig ingenting. Han backar ett steg och sätter sig, figgen säger ”backa” och då backar han ett steg och sätter sig så han måste börja tänka själv i stället för att bli kommenderad av figgen. När han inte får hjälp så söker han ett jättefint avstånd på egen hand efter ett litet tag ändå, riktigt skönt att han har det naturligt att inte vilja vara på och kladda på figgen vare sig i söket eller skyddet!
Vi får väl se om det ändras när  munkorgsarbetet kommer igång hehehe…
Om han segar på släppandet ska figgen dock säga till hellre än att korrigera honom eftersom han uppvisar lite underkastelse mot figgen just nu och det behöver vi inte spä på med korrigeringar i någon form.

Efter träningen blev vi bjudna på mat i klubbstugan eftersom det just nu pågår ett träningsläger och de hade fått mat över vid middagen. Sån himla lyx att få varm mat i sig på en gång efter att ha varit ute en hel dag, och sjukt gott var det också!
Så genomgången av hundarna ackompanjerades av köttgryta med ris och sallad, ett glas vin för vissa och lite kaffe och kaka för andra. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; ÄLSKAR Strängnäs BK och de härliga människorna där!

Idag har jag varit och gjort nya naglar igen, denna gång blev det en grönblå nyans med diamond-ice nedtonat över nageln.

Sedan tog jag med mig alla hundarna ut i skogen och gick med dem i omgångar, Astrid, Fenris och Buddha fick en lite längre promenad medan Dax och Brimer fick nöja sig med varsin kortis eftersom de också fick lite uppletande iklädda sina nybroderade tjänstetecken. Brimer fick kennelloggan på sitt tecken och Dax fick en siluett av sig själv på sitt hehe.
Båda killarna fick leta några gånger var efter kongen, inget avancerat utan jag ville ju mest fota och visa hur fina tecknen blev!

Dax fick också lite ”sökskick” där jag gick ifrån honom och gömde mig och sedan ropade ”sök”, han hade inga större problem med att hitta mig med den metoden haha, men poängen var ändå att han skulle skälla ihärdigt och som han skällde!!
Han gafflade på som om han aldrig gjort annat, jämnt och fint och riktigt länge höll han i så det var superkul att både se och höra!
Jag plockade med mig kameran ut på sista skicket och fick lite sköna bilder när han stod och skällde, han tyckte dock att det var lite konstigt och försökte se vart matte tog vägen bakom den där svarta prylen hon höll för ansiktet då och då hahaha!
När jag tog bort den skällde han jättefint, när jag tog upp den igen blev det hackigt och han behövde hjälp. Blir spännande i söket sedan hur han gör på dolda figgar då han inte ser vare sig ansikte eller kropp!
Skojig lek hur som helst, och han verkade också tycka det som synes på bilderna!

6 Thoughts on “Fisketur och skydd igår, uppletande och sökmarkeringar idag.

 1. Fina bilder från fisketuren! 😀
  Och fina tecken, Dax siluett blev ju skitsnack! 🙂
  Även jag har fotat Folke när vi kört skallmarkeringar, man kan få till riktigt roliga bilder! 😀 Och ja, han ser ut att ha rätt skoj Dax! 🙂
  Kram kram

  • UllisWeb on 3 november, 2012 at 19:01 said:

   Ja som sagt så kunde de ju blivit ännu finare om det varit lite roligare väder/årstid, men det kommer å andra sidan fler tillfällen för vi har knappast åkt dit för sista gången. Planen är att ta en helgtur framöver med tältning och fiske fre-sön, får se om vi hinner innan isen lägger sig! 😀
   Visst blev tecknen fina, och hundarna (eller iaf Dax) ser ju mycket nöjda ut också ja! 😆
   Kramen.

   • Låter mysigt med en tälthelg! Har börjat längta efter att tälta igen och håller på som bäst att leta tält 😛
    Och jag ser nu att jag skrev skitsnack, ha ha ha! SkitSNYGG ska det stå! Damn you autocorrect så att säga! 😛
    Kram igen

    • Glömde ju även skriva att jag gillar dina naglar!! Fint med färgen och glittret! 😀

    • UllisWeb on 3 november, 2012 at 22:49 said:

     Älskar att tälta, och älskar mitt tält från Everest (travel 4 närmare bestämt)!
     Inget att vandra med kanske då det väger strax över fem kg men det har bra höjd inne (vilket jag gillar så man slipper åla i kläderna!) och en ordentlig absid, och det viktigaste av allt – är vattentätt!!
     Jag och Dax testade den kvalitén ordentligt natten innan hans MH då vi övernattade vid banan i hällregn. Men torra var vi ändå! 😀
     Haha autocorrect is da shit! 😛
     Kram kram!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: