web analytics

Igår kväll hade jag så sjukt svårt att somna, jag tror klockan var över halv 4 innan jag äntligen slöt ögonen. Så när R kom hem vid 06.30 var jag lagom piggelin kan jag säga!
I stället blev det så att jag sov nästan lika länge som han och gick upp strax före klockan 14, och då var jag begravd under hundar eftersom både Dax och Astrid tyckte att det var en bra idé att ligga PÅ matte och sova haha!

Jag hade tänkt att fota lite idag i det fina vädret, men vid den tiden kändes det så meningslöst att åka ut i skogen när det ändå bara skulle bli mörkt på en gång så det blev en liten promenad hemmavid med tre av hundarna i stället. Det blev fint ljus i solnedgången, så till och med i ghettot kunde man njuta lite hehe.
Astrid och Brimer hade askul i snön och jagade varandra, Dax höll sig mer på sin kant och jagade sig själv med bollen haha. När det bara är han och Brimer så leker de tillsammans, men är det någon annan med så sysselsätter han sig själv. Han gjorde något litet försök att vara med de andra, men då lackade Astrid ur så det blev väldigt kortvarigt. Lilla hjärtat, han är ju lika glad för det men jag tycker synd om honom att han ”inte får vara med och leka med de andra barnen” haha, man är ju blödig!

Nu sitter jag och latar mig från att plugga, fan vad jag är sjukt omotiverad till att göra klart denna kurs!
Inte alls för att den är ointressant, helt tvärt om är den sååå jäkla bra och lärorik, men för att jag känner att det är så himla kort kvar och jag har så mycket kvar att göra så jag ändå inte kommer hinna. Så då drar jag ut på det tills det blir för sent på riktigt, fy fan jag blir så trött på mig själv ibland!!
Men jag ska ta tag i att kolla på lite av lektionerna så fort jag har ätit, så kanske jag kommer ett steg närmare att lämnna in uppgift 2 av 4. Uppgift ett fick jag godkänt på i alla fall, vet inte om jag sa det?
Uppgiften var att ta ett valfritt foto och redigera med de kunskaper man hade då, skicka in en före- och efterbild och sedan motivera varför man valde bilden och hur man tänker. Så här såg min bild och text ut:

Dokumentation inlämningsuppgift 1
Detta föreställer bilden?
Mitt utrustningsbälte som jag har när jag jobbar som väktare utlagt på sängen.

Hur har jag redigerat bilden?
Jag ville ha bilden uppdelad i en ljus del och en mörk del helt utan färger där batongen fungerade som en diagonal gräns, därför gjorde jag först bilden svart-vit för att få bort det lilla gulstick som fanns i handfängslen och beskar den sedan så som jag ville ha den.
För att få fram ordentliga kontraster mellan det ljusa i lakanet och det mörka i bältet och batongen använde jag mig av curves och också lite contrast för att få det ljusa nästan helt urfrätt.
För att ytterligare förstärka det mörka partiet i bilden även bakom bältet använde jag mig av burn tool kombinerat med blur tool för att få en jämnare yta. Slutligen lade jag på en liten, liten skvätt av filtret diffuse glow för att få fram något av ett skimmer i bilden.

Varför valde jag denna bild?
Jag tycker det är en bild som är full av kontraster på flera olika ”nivåer” och som betraktare kan man se den på flera olika sätt. Dels det rent estetiska med just kontraster mellan material och toner där hårt möter mjukt och mörkt möter ljust, och även fördelningen av ljust och mörkt i bilden.
Sedan tycker jag även att det finns någon slags symbolik i spelet mellan tonerna och motivet där utrustningen för tanken till yrken som många uppfattar som lite ”hårda” (polis, väktare) vilket förstärks av det hotfullt mörka. Samtidigt ger skimret och det ljusa i bilden en mjukhet åt det hela och det blir något slags möte mellan gott och ont. En enkel bild som ändå kan väcka tankar och skapa känslor beroende på vem betraktaren är.

Kurslitteratur och teori.
Under lektion 4 pratar Göran och Anders om varför man väljer att presentera en bild i färg eller svartvitt och de resonerar som så att en svartvit bild är ”renare” och tar fram former på ett tydligt sätt i motivet. Göran menar också att en svartvit bild är en större utmaning både för fotografen och bildbehandlaren i och med att man måste ta större hänsyn till ljussättningen för att få fram skillnader i nyanser som är helt olika i färg men ligger nära varandra på gråskalan.
Detta håller jag helt med om, men jag noterar att de mestadels pratar om valet mellan färg och svartvitt sett ur ett tekniskt perspektiv och förbiser en, i mina ögon, väldigt viktig del i valet; hur det påverkar betraktarens känsla för bilden!

Den färglösa bilden känner jag ger en större ”renhet” även på det känslomässiga planet då vi (som jag var inne lite på här ovan i motiveringen till varför jag valde bilden) har en instinktiv känsla för att det farliga, okända, hotfulla representeras av mörkt medan det glada, lättsamma, ofarliga representeras av ljust. Dessa känslor blir ju betydligt enklare för en fotograf eller bildredigerare att få fram hos betraktaren i en svartvit bild, och jag har också uppfattningen att betraktaren får en ”renare” känsla när man inte blandar in färg och just därför tycker jag denna bild som jag ville skulle handla om kontraster passar sig bäst i svartvitt.

Bergström skriver om att man behöver en dramatiskt iscensättning för att locka till sig betraktare, men att en icke-dramatisk iscensättning lämnar större utrymme för tolkning hos betraktaren. Jag tycker den här bilden har en del av båda i och med de stora, iögonfallande kontrasterna samtidigt som den är ett stilleben som (förhoppningsvis) väcker fortsatta funderingar hos betraktaren, och skulle då enligt Bergström falla under kategorin dokumentär iscensättning.

Budskap.
Jag ville att bilden skulle tilltala rent estetiskt likväl som intellektuellt och förhoppningsvis få betraktaren att fundera både över kompositionen och att väcka känslor utifrån motivet. De flesta människor har någon form av känslomässig relation till yrkena som utrustningen representerar, därigenom tror jag att den kan väcka lika mycket ilska som lättnad beroende på vem som tittar på den och det var också lite det jag var ute efter både när jag fotograferade och sedan redigerade bilden. Jag önskar att den som ser den stannar till och får funderingar om vilken känsla den väcker hos just dem.
Hade den varit hängd för allmän beskådan hade en del intressanta möten kunnat ske framför den när människor från olika bakgrund med olika erfarenheter möts på samma lilla kvadratmeter framför den.”

Jag fick som kommentar:
”Hej Ulrica!

Tack för din bild och med den är det också dags för första inlämningsuppgiften här på Digital bildbehandling.

Du för ett intressant resonemang kring din bildbehandling som jag håller med dig om. Visst handlar det inte bara om den tekniska biten utan också känslan som det svartvita kan ge. Svartvitt ger både en mer grafisk utsnitt i bilder men också som i din bildbehandling ett hårdare uttryck. Själv kanske jag är lite mer ”arbetsskadad” när jag ser bilder och tänker på produktfotografering och vitbalansen etc.

Jag tror det finns en laddning i själva produkten som du fotograferat. Detta tillsammans med den lite ”hårda” känslan bildbehandlingen ger kan jag mycket väl tänka mig väcker olika känslor beroende på betraktaren.

I din dokumentation beskriver du hur du arbetat med din bildbehandling och bra återkopplingar har du med både kring kurslitteraturen och lektioner.

Bra jobbat, du är nu godkänd på uppgift 1.”

Så nu vet ni hur en inlämningsuppgift i digital bildbehandling kan se ut haha!

2 Thoughts on “Hemmaprommis och bildbehandling.

  1. Hi hi, första bilden var ju värsta mysbilden!! 🙂
    Och titta, det kan ju se fint ut i gettot också 😉 😛
    Fin den omgjorda bilden blev, svartvitt är alltid så effektfullt! 🙂
    Kram

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: