web analytics

Jag skrev ju för några dagar sedan att jag har fått nya funderingar angående foder, och det jag har tänkt är följande.
Eftersom hundarna får en del tandsten av att gå på enbart färskfoder, och dessutom behöver en extra boost under dagar med högre ansträngning (man får INTE slarva med kolhydrater när man anstränger kroppen, varken människor eller djur!) så har jag också börjat blanda ut färskfodret med Magnussons work (som jag skrev om i ett inlägg i oktober) vid varje mål för att få lite tuggmotstånd, men jag måste säga att jag inte är helt 100 nöjd med torrfodret.

Jag är ute efter ett foder som är vetefritt och innehåller så hög procent kött som möjligt, så ”rent” som möjligt. Detta tycker jag Magnussons work är, fina råvaror och dessutom svenska (till och med närproducerade) vilket jag tycker är trevligt.
Fodret jag letar efter ska också vara tillräckligt bra för att funka som helfoder för de dagar när färskfodret är slut eller jag har glömt att tina upp.

Det är här jag tycker Magnussons brister lite, för mina hundar ska tilläggas och framför allt för Dax. Det har för hög smältbarhet och går för snabbt ur magsäcken vilket gör att han som är känslig för att bli tom i magen kräks galla. Man både känner och ser redan när man tar i foderkulorna att de är väldigt porösa.
Sen är det heller inte så kraftigt, jag köper det mest energirika fodret de har men jag kan tänka mig att om jag skulle ge det som helfoder skulle jag behöva ge en hel del för att de skulle hålla hullet de veckor vi kör på rätt hårt med aktiviteter. Men man kan inte bara mata på med mer mat, kroppen måste ju hinna ta upp det också!

Så nu kommer jag ge dem det som är kvar av denna säck, och sen ska jag testa Standardt i stället som har en (på pappret) jättebra sammansättning: Ris, bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av lamm), bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av gris), animaliskt fett (ister), bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av nöt), blodmjöl (gris), morotsflingor, kalciumkarbonat, laktosreducerat vasslepulver.
Så här få ingredienser, så här mycket animaliskt protein och så lite spannmål har jag aldrig sett i ett torrfoder!
Dessutom tillverkas det i Sverige, i Vänersborg om jag forskat rätt, och går att få levererat till dörren om man så vill via Animail
Detta tycker jag helt klart är värt att testa!

Jag skulle ju kunna gå tillbaka till Royal Canins foder som funkat tidigare, men faktum är att deras prissättning (som ständigt går upp dessutom) tycker jag inte motsvarar kvalitén på innehållet i säckarna där det mestadels är spannmål. Så det man betalar jävligt mycket pengar för (RC maxi adult 15 kg – ca 42 kr/kg, Standardt normal 13 kg – ca 34 kr/kg, Magnussons work 14 kg – ca 32 kr/kg, Nordic SP+ färskfoder 2-kilos förp. – ca 25 kr/kg. För den som vill jämföra lite, sen kan ju priser alltid skilja sig åt mellan olika butiker och om man har rabatter etc.) är alltså flashiga säckar och ett stort varumärke, och de som hängt med ett tag i bloggen vet att detta med att betala extra för märken är inte min grej hehe.
Blir intressant att se hur det funkar!

4 Thoughts on “Foderbyte igen.

  1. Har nyligen gått ifrån färskfoder (VoH) till Standardt och är supernöjd! 🙂 Hoppas ni blir nöjda med foderbytet, det är ju rena rama djugeln detta! 🙂

  2. Annars kan jag varmt rekommendera Hallafoder…det är det som dom åt hos Leif och det kör jag fortfarande med…Halla standard under lågsäsong och Halla plus under tävlingssäsong.
    Hyfsat pris och svenskproducerat!

    • UllisWeb on 14 februari, 2013 at 20:42 said:

      Jag tycker det är för mycket spannmål i Halla, men anledningen till varför jag bytte tidigare var att Dax inte tog upp det så bra utan magrade massor. Då fick han gå på RC högenergi 4300 för att ligga i bra hull men efter kastreringen räckte det med maxi adult. 🙂

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: