web analytics

I tisdags passade jag på att fuska mig igenom ett litet lydnadspass med hundarna ute på promenaden när jag såg att fotbollsplanen i närheten av Rickard var snö- och isfri. På ena kanten var det lite pölar, men för övrigt hade den torkat upp rätt så bra så den blev perfekt!
Visst kan jag köra lydnad även under vanliga promenader, men ska man ha ut lite sträckor i framför allt fritt följ med vändningar osv så föredrar jag faktiskt en öppen yta så man slipper anpassa sig efter att vägen tar slut och kan köra på som man behöver.
Motivationen att köra lydnad under vintern har ju varit minst sagt låg, men om vi ska tävla om några veckor är det nog bäst att jag dammar av den lite nu så att vi kan få allt i ordning till det är dags. Även spåret hade ju varit trevligt att stämma av innan så nu får jag hoppas på soliga dagar så snön smälter för temperaturen kommer vara fortsatt låg så långt prognoserna sträcker sig. I nästa vecka ska det dessutom komma mer snö, typiskt!
Jag får försöka lösa det med hårda spår eller blandspår i stället, och egentligen är det ju inte själva spårarbetet som är svårigheten för Dax ändå utan apporterna så det får vi ta tag i under nästa ledighet.

Fotbollsplan eller lydnadsplan?

Lydnadspasset gick bra, jag körde fritt följ med bakdelskontroll för att få till vänstersvängarna. Han är inte riktigt med runt som bekant och det kan bli en del sneda sättanden så jag backar i vänstercirkel och gör om direkt om det inte blir bra. Jag rättar ALDRIG in honom vid sidan från snett till rakt eftersom det uppmuntrar till att de sätter det i system och börjar flytta runt även när de sitter rakt och man kommenderar ”fot”. Jag har aldrig förstått poängen med ”bättre”, ”bättre fot”, klappa på benet, vrida kroppen, vrida armen osv. som många använder sig av för att rätta in hunden, antingen sitter hunden fot eller så gör den det inte och gör den inte det så gör man om och belönar massor när det blev rätt så hunden känner att den vill göra så igen. Det kräver förstås konsekvens och noggrannhet, men det lönar sig i längden!

Sen blev det också några släta inkallningar där han hade bra fart in, en inkallning med ställande där han inte alls stannade bra och en där han stannade bra, sen några släta till där jag droppar bollen från vänsterhanden när han kommit en bit på väg för att få upp tempot igen. Det är så jag får köra när jag ska träna inkallning med ställande (och så småningom också med läggande), nöta och nöta de släta med fokus på tempot och sen nån gång ibland lägga in ställandet och försöka få kvalitet i dem. Alltså är det viktigt att jag är konsekvent och noggrann även här, jag får inte så många försök som jag kan slarva bort utan när jag väl kör så måste det blir bra om han ska lära sig något. Andra hundar kan man köra om och om igen, men Dax funkar så här!

Dax njöt av mjuk, slushliknande snö vid sidan av planen, otroligt skönt att slippa vass skare och is!

Sen blev det också lite framåtsändandeträning där jag denna gång körde snabba delen genom att lägga ut en boll två gånger och skicka honom med ”ut”, sen låtsas att jag la ut bollen och i stället kasta den över hans huvud när han sprungit en bit. Gången efter det skickade jag bara ut honom utan retning och då började han springa långsammare och mer ”rådjursstudsigt” och tittade från sida till sida så han vet mycket väl att bollen kommer bakifrån. Då körde jag en vända till med att lägga ut bollen och sen en sväng där jag fejkade igen och i stället för att kasta bollen ropade ”stanna” vilken han gjorde kanonbra och då nöjde jag mig där. Detta är också något att nöta in, och nyckeln till framgång tror jag är precis som i den övriga träningen variation!

Astrid körde jag igenom lite grann i fria följet och första gången jag kommenderade ”fot” pep och gnällde hon men då fick hon en ordentlig tillsägelse och sen höll hon tyst kors i taket!
Hon får absolut inte gå upp i för hög förväntan, då kommer pipen. Sen blev det lite inkallning med ställande även för henne (vilket hon gör utan problem så det är liksom ingen big deal) och även framåtsändande där hon bryter av för tidigt från galopp och sen går för snabbt i saktadelen. Nåja, orka nöta detta hatmoment med TVÅ hundar?!?
Brimer fick lite fotpositionsträning och enstegsförflyttningar, han har jättevsårt att hålla kontakten under rörelse så vi måste köra mer kontaktövningar innan vi börjar förflytta oss.

Även Astrid tyckte det var skoj med sol och skön snö!

Igår åkte jag på jobbträningen innan det var dags att åka in till jobbet och ha ytterligare ett möte för omläggningen och där körde jag mer fritt följ, inkallning och en inkallning med ställande (som blev superbra!) och så mer inkallningar igen hehe. Sen haffade jag instruktören också och fick köra bevakning på honom där vi kikade på släppandet på ”ny” figurant (sist vi körde på honom för några månader sen så släppte Dax inte själv) och utbackningarna. Denna gång släppte han jättebra men backandet är lite väl inaktivt och även denna gång föreslog figgen att han och Dax skulle köra mer tillsammans utan min inblandning för att det ska bli mer lek över det hela, att Dax ska uppfodra till fortsatt lek genom att backa. Det funkar som så att Dax ligger i bevakning, går i bett, släpper, backar och får ärmen som belöning. Sen ropar figgen in honom till sig och leker lite, lite grann och kommenderar honom sen att släppa och lägga sig, ställer upp i en ny bevakning igen och så håller de på så ett tag. Jag är inte helt införstådd med hur detta skulle uppmuntra till bättre backanden, men intensiteten i Dax höjdes absolut av detta och därmed också intensiteten i backandet så det var bra. Tyvärr går det ju även ut i kampen, så släppandet blev i stället sämre och sämre hahaha!
Vi konstaterade att träna utbackningar kan jag ju göra på mig själv, och det är nästan ett måste för att få till det bra när det inte blir mer träning med gruppen än en gång i veckan eller mer sällan. Så det ska vi absolut göra!

Nu är det dags att bege sig ut i skogen och sen direkt in till jobbet för ytterligare en koll på omläggningen. Förhoppningsvis blir det sista mötet nu, jag är tillräckligt på jobbet ändå och även om det blir ett fint tillskott i kompsaldot med dessa timmar så uppskattar jag min hemmatid de dagar jag jobbar något enormt!

2 Thoughts on “Fusklydnad och skydd i Solna.

 1. Åh vad skönt att ha en så pass stor plan utan is!! Finns inte ett endaste utrymme i Stallis där det inte är is 🙁 Behöver dra igång lite vi också så jag vill ha en snöfri träningsplan (eller packad snö går också bra, men bort med isen!!).
  Ses på måndag vännen! 😀
  Kraaaam

  • UllisWeb on 8 mars, 2013 at 00:14 said:

   Ja den var verkligen perfekt, bäst att passa på att nyttja den nu innan knattefotbollen drar igång! 😉
   Japp, vi ses på måndag! 😀
   Kramen!!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: