web analytics

Jag skrev ju igår om att jag skulle visa idag vad det var för hemskt vi såg på Ica. Detta var synen:Jag och Svante konstaterade direkt att det är inte så himla lätt för folk att göra bra och smarta val när de dåliga valen kostar mindre än hälften av de goda trots att de är något så otroligt processade så de borde vara tre gånger så dyra pga produktionskostnaderna enbart.
I ett paket Lätta finns det vatten, palmolja, rapsolja, kärnmjölk, och det är väl ändå rätt så naturliga råvaror (men palmoljan vet vi ju är INTE klimatsmart av flera anledningar så den är ändå ganska ”ful”). Men sen börjar det. Modifierad stärkelse. Emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin). Konserveringsmedel (kaliumsorbat). Surhetsreglerande medel (citronsyra). Aromämne. Och en del salt, D- och A-vitamin. Man tillsätter alltså smakämnen för att få margarin att smaka mer smör. För det är ju inte smör, utan en kemikaliecocktail deluxe.

I Bregott finns det smör, (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, vatten, salt 1,8%, vitamin A och D. Dvs färre än hälften så många ingredienser. Varav inga smaktillsatser, för smör smakar redan smör som det ska smaka.
Är det inte märkligt hur något som vi kan göra här i Sverige året runt trots vårt kalla och karga klimat där inget växer 6 månader om året kostar mer än dubbelt så mycket som något som har ingredienser som måste flygas över halva jordklotet eller tas fram i något laboratorium?

Jag fick respons från en bekant när jag lade ut bilden på Instagram, hon skrev att hon och hennes man började redan när deras dotter var liten med att laga egen barnmat till henne gjord på naturliga råvaror och har låtit henne smaka och äta allt. Inte bara har det gett henne en bra syn på vad näringsrik och hälsosam mat är, det har dessutom gett att hon inte tycker om kemiskt processad och sockerstinn halvfabrikat som ofta blir den sista tillflyktsorten i vardagsstressen. Hon har otroligt välutvecklade smaklökar för sin ålder (snart 8 år), och hon är frisk och stark. MEN vad händer då måntro?
Jo, bara för att hon inte tycker om sönderpressad kyckling i nuggets, färdigköpta köttbullar, trötta fiskpinnar osv utan uppskattar RIKTIG mat så får de höra att hon är kräsen och bortskämd!?

Hur hamnade vi i den sitsen att halvfabrikat fullpumpade med kemikalier, färgämnen, socker och total brist på näringsämnen blev normen, och att äta naturliga råvaror tillagade från grunden är det som är avvikande??
Jag ser så många barn som är precis tvärt emot deras dotter, som tycker att riktiga, bra och fina råvaror är äckliga och smakar konstigt pga att de inte innehåller tusen E-ämnen och kemiskt framställda smaktillsatser. Herregud, många barn vet ju inte hur en riktig jordgubbe smakar utan jordgubbe för dem är smaken på Hubba-Bubba!

Jag upplever dock, precis som i många andra frågor som rör barn och uppfostran, att jag inte ”har rätt” att uttala mig alls eftersom jag inte har barn själv och att jag inte ”har en aning om hur det är med hämtningar/lämningar, handla på vägen hem och försöka få maten klar inom 10 minuter så inte världskrig utbryter”. Men jag tänker att kanske är det då man faktiskt kan titta objektivt på det hela, och det är ju inget unikt tillstånd enbart för föräldrar att behöva planera sin vardag för att få ihop den!

Nåja, jag hoppas i alla fall att folk tar sig råd att satsa på RIKTIG mat som tillför näring, långvarig mättnad, jämnt blodsocker osv och inte bara köper det ”enklare” alternativet bara för att det finns där och är billigt. Vill man verkligen köpa Lätta/Flora/Becel eller andra sammansatta halvfabrikat så ska man såklart det, men man ska vara medveten om vad det är man stoppar i sig själv och sina barn!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: