web analytics

Ännu en vecka har passerat. Den inleddes med att jag och Svante tog den första och sista turen ute på nya triathloncykeln, mest för att fixa till inställningarna så att jag sitter hyggligt bra. 12° var det i luften, inte alls behagligt faktiskt!
Nu blir det inomhussäsong för hela slanten!Skolan fortsätter i rask takt, nu har vi läst in oss på en hel del studier till vårt grupparbete och det har varit väldigt intressant läsning!

Uttrycket ”use it or loose it” är ju väldigt passande vad gäller den mänskliga kroppen; vare sig det gäller muskelmassa, hjärnfunktioner, nervbanor, balans, benmassa eller något annat så tillbakabildas det som inte används. Muskelmassa ersätts med bindväv och fett om man inte belastar kroppen (dvs rör på sig!), benmassa tillbakabildas om benen inte belastas (dvs genom att röra på sig!) och man blir benskör. Om man inte utmanar hjärnan och utsätter den för mer avancerad tankeverksamhet än vad man ska äta till middag så verkar den tappa kognitiva funktioner mycket snabbare.

Men om man har tappat funktioner så är det ändå inte på något vis kört, för kroppen lever också efter devisen ”use it and improve it”. Så oavsett vilket stadie man befinner sig i efter en skada eller nedsättning så kommer användandet av kroppsdelen eller närliggande kroppsdelar att förbättra funktionen. Till och med hjärnan har en förmåga att ”flytta” funktioner från en skadad del till en intilliggande del för att kunna bibehålla funktioner i kroppen, så om man får till exempel en långsam förändring i den del av hjärnans yta som har med språk att göra så kan intilliggande yta ta över funktionen för språk så att man bibehåller förmågan att kunna tolka språk. Det funkar naturligtvis inte hur stort som helst, och inte heller om skador uppstår utbrett och akut, men häftigt ändå att förmågan finns.
Så summa summarum så finns det ju poänger med att hålla sig aktiv och utmana sig själv både i kropp och knopp från att man föds till den dagen man dör om man vill behålla eller förbättra de funktioner man har (eller återskapa tillbaka delar som man kanske tappat)! Vi gjorde också vår tredje start i lydnad startklass i helgen, och fick vårt tredje och sista uppflyttningsresultat vilket innebär att vi nu har ett lydnadsdiplom i startklass. Poängen räckte dessutom till en klassvinst så det var ju en extra bonus!
Apporteringen slarvade Öje med som vanligt, och fjärrdirigeringen var just den här domaren lite petig med så de två momenten fick vi lägst poäng på, men i övrigt såg det snygg ut.
Nu har Öje två titlar framför sitt namn;
SKH1 LD Startklass Ullhedens Öje.

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: