web analytics

När jag tittar på bilderna som jag har lagt upp de senaste två veckorna så inser jag att det är oproportionerligt många hundbilder, närmare bestämt 100% hundbilder, i paritet till att vi faktiskt bara tränat hund en enda gång under dessa veckor!
Alla bilder är ju förvisso inte från träningar, och i vardagslivet är det ju hund mer eller mindre 100%, så det är väl egentligen inte fel ändå.

På den enda träningen som faktiskt blev gjord så fick Öje bita lite för första gången på länge, ett lättare förarförsvar med Svante som figurant och en kort sök och transport blev det. Det gick riktigt bra, Öje har en viss tendens till att gå och smånafsa i byxbenet i transporten men det var inte alltför mycket sånt den här gången, och när Svante försökte fly hann han ingenstans innan Öje satt i bett. Han går i mest fotposition i transporten, så när flykten sker på plan mark så vrider han bara lite på huvudet och biter sig fast. Tidigare gick han ofta upp mot ärmarna så det är ju jättebra att han har kommit på att det blir lättare att ta benet som redan är mitt framför nosen.

Vi körde också några vändor med sändande runt kon för lydnadsklass 1, peppar peppar ta i trä, men jag tror att det KAN ha släppt lite, lite grann. Även om det går oerhört långsamt så tar han sig ändå ut till konen och går runt den och visar tendenser till att komma tillbaka så det är bara att fortsätta nöta på och belöna rätt så kommer det att gå snabbare och snabbare i takt med att han blir säker på momentet. Öje är ju en malle som jag kan kosta på mig att trampa gasen i botten på om jag vill, han skulle aldrig gå ur hand eller få svårt att sortera i uppgiften. Men jag vill ändå inte fokusera på farten vid inlärning, eftersom jag vill att han ska FÖRSTÅ vad det är han ska göra. När man kan plocka ut ett moment helt ut sitt sammanhang och hunden ändå utför det, då vet man att hunden har FÖRSTÅTT vad det är den ska göra och det tycker jag är en bra målbild att ha med det mesta. Sen funkar alla hundar olika, för vissa hundar är det en trygghet att det alltid ser likadant ut och att det finns ett bestämt mönster och då får man självfallet anpassa sig efter det!

Utöver denna enda hundträning så har min tid mestadels spenderats med näsan i böckerna, idag hade vi dubbla tentor (rörelsevetenskap + beteendeinlärning/beteendeförändring) så det har varit mycket pluggande den sista tiden. Än är vi inte klara heller, vi har ett fördjupningsarbete som ska lämnas in nästa vecka och sedan försvaras i en opponering (alltså dessa akademiska påhitt…) så det finns nog att göra ändå även om tentorna är gjorda. När opponeringen är klar så har vi en ledig helg, och sen är det dags för nästa kurs igen (sjukdomslära). Ingen rast, ingen ro!
Men det är ändå kul, och jag märker att den kunskap jag får nu har en stor nytta ”i det verkliga livet” vilket sporrar mig eftersom jag är betydligt mer av en praktiker än teoretiker!
Så att läsa kan vara roligt, men att sedan faktiskt använda det man lärt sig till något vettigt och se att det funkar är ju ännu bättre!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: