web analytics

Något som irriterar mig något enormt mycket är folk som är låsta i sitt tänk och sätt att se på världen. Att inte vara villig att ens försöka se saker på flera sätt eller sätta sig in i andra situationer än de man själv är van vid tycker jag är så otroligt respektlöst och nonchalant. Man behöver ju i slutänden inte hålla med om det man hör eller ser, men jag tror man blir mer mångfacetterad som människa om man försöker tänka lite mer ”outside the box”.
Ett praktexempel är alla gånger man hör kommentaren ”Jag hörde att hon/han ska avla på sin tik, men den har ju bara ett MH och är väktarhund!”, och andemeningen är alltså att hunden är omeriterad och förmodligen inte så himla bra. Detta får mig att fundera på hur mycket folk vet om väktarhundar och vad vi gör egentligen när vi jobbar?

Ledig väktarhund som somnat med mjukisdjur i munnen!

Om man nu ska gå på den rena ”meritlistan” på en väktarhund, den som alla kan se på SKK hunddata, så ser det ju inte så pampigt ut. Sedan årsskiftet 2011-2012 är tjänstehund – väktare, TJH V, en officiell titel (som ska registreras på SKK av polisen när man gör sin årliga uppkörning men i de flesta fall verkar det ta tid för dem…). Sen är det liksom stopp. En fjuttig liten titel. Inte ens MH är ett krav. L-testen registreras inte.
Antal avvisade, avlägsnade och gripna personer syns inte på SKK. Antal genomsökta byggnader, vindmarkeringar, spårmarkeringar och inte minst ronder där hunden hela tiden scannar av om allt är som det brukar syns inte på SKK.

I genomsnitt jobbar en väktarhund ca 165 dagar om året. Alla dessa dagar ska hunden prestera ”på topp” oavsett väder och vind. Hur många tävlingar gör en flitig tävlingsförare om året?
Ett arbetspass som väktare är oftast mellan 11-13 timmar, och beroende på tjänst så har man hunden ute för att jobba kanske i snitt halva tiden (räkna bort lunch, tid i bilen etc.). Hur lång tid tar momenten sammanlagt på tävling?
En väktarhund förväntas spåra, söka, leta föremål och vara personskydd och samtidigt kunna gå på galler, i trånga utrymmen, på höjder, i mörker, i buller, hala golv, konstiga lukter, i alla former av trappor osv. Hur ofta tävlar man ens inomhus?

Väktarhundswannabe.

Jag rackar absolut inte ner på de som tävlar, oavsett nivå, eller tycker att det är ”töntigt”. Jag vet att det krävs ENORMT mycket tid att få till bra lydnad, spår, sök, uppletande, skydd, rapportsträckor osv. Det är otroligt bra jobbat av alla svenskskyddsekipage i eliten som klarar av att köra fem discipliner samma dag och hunden håller ihop under hela tiden, det är INTE lätt!
Men jag kunde önska att man ville, eller kanske vågade, se utanför SBK:s ramar och inse att bara för att det inte står med på SKK hunddata så betyder det inte att hunden inte presterar, och dessutom kan vara förbannat jäkla duktig på det!

4 Thoughts on “”Bara väktarhund…”

 1. Helt rätt! Ni gör ett jättejobb och ska absolut inte ses ner på. 🙂 keep up the good work!
  Registrerade meriter är inte allt. Bara du vet vad din hund igentligen
  klarar av.

  • UllisWeb on 5 augusti, 2012 at 01:05 said:

   Nej det är märkligt att ”en bra hund” ska kännetecknas av tävlingsmeriter när de har kapacitet för så mycket mer än bara SBK-verksamhet, men de som utnyttjar det är inte lika bra eller ”fina”?!
   Jag begriper mig inte på folk… 😛

 2. alexandra on 4 augusti, 2012 at 22:14 said:

  MYCKET bra inlägg!!! Folk glömmer även va att det är ens bästa kompis oxå…står inte heller på skk

  • UllisWeb on 5 augusti, 2012 at 03:59 said:

   Nej SKK och SBK står knappast för hela sanningen vad det gäller hundar och deras kvalitéer, jag kan inte fatta att det är så himla viktigt för en del.

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: