web analytics

I torsdags körde vi alltså skydd igen och jag körde som vanligt transporter och förflyttningar. Under transporterna blev det en hel del tjat, nu har Dax kommit på att han får vara ”olydig” även här och går inte och söker min kontakt som han gjorde förut utan i stället så är han mer med figgen i tanken vilket gör honom enormt frustrerad när jag rör mig bort från honom och han gör fel. Som vanligt när han går in i frustration och jag säger åt honom så blev det lite konflikt ett tag, men efter den lilla fadäsen gick det bättre.
Jag känner spontant att jag hellre tar ett avdrag på tävling för att han går för mycket med mig än går ”ur hand” som han gör just nu så jag känner själv att jag borde hämta hem honom mer. De erfarna säger dock att det kommer lossna för honom när han fattar att det inte är så antingen eller, just nu går han antingen som han brukade dvs. med full fokus på mig ELLER med full fokus på figgen, och det man vill ha är ju en pendling mellan förare och figurant så hunden håller position men också har koll på när överfallen kommer. Jag får väl lita på de erfarna ändå, det är svårt att argumentera emot ett antal domare som dessutom själva har X antal SM-starter med mera i bagaget hehe… Det som behövs är ju i första hand helt klart fler träningstimmar, och det är ju inte så konstigt eftersom vi inte hållit på med detta så länge!

DSC_9389

DSC_9390

DSC_9398

DSC_9403

Förflyttningarna gick även denna gång jättebra, han har så himla fina bevakningar och släpper inte en sekund när jag lämnar honom bakåt eller åt sidan. Om jag däremot håller mig inom hans blickfång framåt så tittar han hellre på mig än på figgen, och där får ju figgen vara med och påkalla hans uppmärksamhet så att han lär sig att det verkligen är där man ska kolla. Vi har diskuterat inom gruppen huvruvida man ska göra förflyttningen när hunden släpper bevakningen på figgen just för att markera att ”släpper du blicken så kommer du efter i förflyttningen” men det har visat sig att flera hundar har satt det i system att släppa blicken för att få figgen att röra sig så det känner jag spontant inte är en bra idé med hundar som är snabba med att generalisera.
Släppandena var kanonfina denna gång, snabba och helt rena (som vanligt). I backandet har han ännu så länge ett väldigt kort tänk från figgen, han backar ett par-tre steg och blir sedan still så där väntar figgen ut honom och eventuellt trycker honom bakåt med kroppen för att kunna belöna ännu mer backande. Det är en avvägning med hur mycket vi ska trycka på backandet för jag vill definitivt inte ha en hund som bara tänker bakåt och backar tills det kommer en ny förflyttning men samtidigt får han inte vara för nära heller eftersom korgstötarna då kommer bli klena. Men som sagt, just nu är vi på nivån att han ska få ett bra bakåttänk så pillar vi med positionen sen.

DSC_9405

DSC_9422

DSC_9437

DSC_9441

Jag är jättenöjd med denna träning, och även om det ”bara” är tävlingsskydd som ser likadant ut varje gång och så vidare så tycker jag att det är himla skoj att hålla på med eftersom det ändå inte är något man slänger ihop i en handvändning och sen ger sig ut och tävlar utan det kräver faktiskt eftertanke och en hel del arbete för att få ihop det bra. En bra grupp eller i alla fall en bra figge är ju en förutsättning för att komma framåt. Sen tillkommer ju också lydnad, spår, uppletande och sök (i elit då i och för sig), så visst har man att göra även om man som sagt ”bara” ska hålla på med svenskskydd!
Jag gillar ju att analysera, fundera och testa mina slutsatser när det gäller hundträning, jag tycker det är så man lär sig och utvecklas, och även om det ibland blir lite galet för tävlingsbruk så gör det mig ingenting eftersom mitt primära mål är att ha kul och som sagt komma framåt som hunddressör. Att tävla är för mig ett sätt att stämma av om mitt träningstänk har funkat, men det är inte huvudsaken och det får ta den tid det tar att komma ut på tävling (OM vi ens kommer komma ut i skyddet, det är ett helt munkorgsarbete också som vi inte ens har börjat att titta på än och som är helt avgörande för om det ens går att starta i lägre klass!). Hellre låta det ta tid och göra det ordentligt än att stressa ihop något som ändå inte håller när man kommer uppåt i klasserna och det blir lite press. Skoj ska det vara, det är en hobby och ett nöje som man väljer själv att hålla på med!

DSC_9445

DSC_9452

DSC_9454

DSC_9457

2 Thoughts on “Torsdagsträning.

  1. Underbara bilder på Gossarna!! Du har så rätt träna hund är en Hobbie inget annat…man gör det för att det är kul!! Jobba,äta ,sova och skita måste man 🙂

    • UllisWeb on 15 december, 2012 at 21:28 said:

      Tack! 😀
      Ja det är så jäkla lätt att dras med i prestationshetsen och glömma bort att njuta. För vissa kan ju visserligen njutning vara att tävla, men för mig är det att utvecklas. Hatar att stå still och stampa på samma plats!! 😀

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: