web analytics

Det händer ofta att jag får frågor om hur man ska ställa in sin kamera om man vill ta olika typer av bilder, och det är lite ironiskt eftersom jag absolut inte är någon mästerfotograf eller kan ett skit om fotografering egentligen. När jag fotar så går jag helt och hållet på känsla. Visst har jag snappat upp lite under åren av de fototekniska termerna och vilka inställningar som sköter vad på kameran, men LÅNGT ifrån tillräckligt för att kunna instruera andra!
Jag har dessutom bara haft två kameror, (Pentax K10D och Nikon D200), så jag har ingen aning om hur reglagen sitter eller vad de gör på andra kameror. Min egen har jag alltid inställd på helmanuell och sen provar jag mig fram till hur jag ska få den bild jag söker. Ibland har man mycket tid på sig och kan experimentera hur länge som helst och ibland har man inte så mycket tid och då får man ställa in grundinställningarna så gott man kan och sen hoppas på att någon av bilderna blir bra. Hetaste tipset när man är osäker är att ta MÅNGA bilder och ändra inställningarna under tiden, ju fler det finns att välja på desto större är chansen att någon är bra.
Men det är när man har tid och kan sitta och pilla med kameran och se skillnad i bilderna som man lär sig hur den funkar tycker jag, man jobbar ihop sig med sin kamera helt enkelt. Det lättaste sättet är att rigga upp ett stilleben på valfritt föremål och sedan fota, ändra, fota, ändra. Gör stora ändringar på reglagen så skillnaderna blir lätta att se. Titta på vad som händer i bilden när man ändrar ett värde, blev den ljusare eller mörkare, gulare eller blåare?

Om man då är intresserad av att lära sig mer om de tekniska bitarna av sin kamera men på ett enkelt sätt så finns det en duktig tjej som heter Emelie Ohlsson som har kurser som man kan betälla på nätet. Jag har inte gått någon själv men de ska enligt utsago från andra vara jättebra även för de som känner sig smått ”handikappade” när det gäller kamera och inställningar. Hett tips om du vill lära dig ta bättre bilder på ett enkelt sätt!
Sen är det ju alltid bra att kunna lite om efterredigering också för det är något som 99,99% av alla fotografer håller på med i en eller annan form. För det kan jag rekommendera Moderskeppet som har kanonbra kurser och tutorials om hur man får ut det bästa ur sina redan tagna bilder.
Lycka till!

2 Thoughts on “Fotokurs.

  1. Samma här. Fotar på ”gehör” sas och precis som du säger testar jag mig fram ihop med kameran. Lär mig bäst så 🙂

    • UllisWeb on 9 februari, 2013 at 23:24 said:

      Ja då hittar man ju dessutom sin egen ”stil” på fotograferingen när man jobbar sig fram till vad man själv tycker är snyggt och blir nöjd med! 🙂

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: