web analytics

Det blir inte så mycket bilder i detta inlägg tyvärr, jag orkade inte släpa runt på kameran under skogsarbetet och på eftermiddagen snöade det ymnigt från och till så det var inte läge då heller.

Eftersom det inte blev någon tävling igår på grund av för mycket snö så bestämde vi oss i träningsgruppen för att ta en träningstävling i stället med alla delmoment som ingår i skyddet. Redan i lördags åkte några av oss ut för att umgås, käka middag och snacka skit och klockan hann bli halv två innan vi insåg att det kanske var dags att gå och datea kudden i några timmar om vi skulle orka dra igång vid 09.00 dagen efter. Mycket trevligt!

På söndagen drog vi igång med spåren och tävlingsenligt stod alla och tittade på när var och en gick ut med hundarna. Dax vindade in en annan sträcka på spåret när jag skulle släppa på (tror jag) så han hade lite problem med att rikta upp sig åt det håll jag ville att han skulle bege sig men det blev ett upptag i alla fall även om det blev snedare än 90 grader. Men det spelar ju ingen roll, upptag är ju inte alltid 90 grader så man ska ju träna på alla sätt!
Själva spåret gick bra som vanligt, han började snurra vid ett ställe ovanpå en brant vall och jag trodde att det kanske låg en pinne där men jag väntade ut att han skulle ta ett beslut om åtgärd och han beslutade sig efter någon minut att han skulle gå vidare så jag vet inte vad det var han blev så intresserad av. Pinne nummer ett tog han, markeringen gick seeegt men det är ju också i början av säsongen (vårt andra spår ju) och jag vet att både intresset för pinnarna, i synnerhet den första, samt snabbheten i markeringen behöver trimmas lite på innan han är i bra spårform så det känns inte som ett problem. Pinne nummer två tog han också, pinne nummer tre gick han tydligen över och slutet fick han med sig så 8+8 på spåret borde resultatet ha blivit då.

När alla var färdigspårade stod det sök på schemat, egentligen är det ju bara elithundarna som tävlar i söket men självklart fick alla som ville köra. Jag kände mig lite pressad av tiden, det tar ju lite tid att köra ett antal hundar genom alla delar av tävling och vi var ändå två från elit, tre i lägre, en IPO1 och två ”utom tävlan” så jag körde bara två skick med Dax.
De skicken gick verkligen hur bra som helst, han gick ut rakt och fint och jobbade kanon med vinden trots att vi då alltså precis hade spårat. På andra skicket gick han ut jättefint och cirkulerade figgen men utan att ta henne. Då blev jag lite osäker på hur jag skulle göra, man vet ju inte hur vinden ligger där ute men när han hade sprungit 1,5 varv runt så har han ju garanterat passerat vittringen någonstans men ändå inte följt upp den. Jag fick rådet att bara vänta ut honom, och jag tänkte för mig själv att om han börjar spåra så kallar jag in och skickar om. Men när han var inne på sitt tredje varv med näsan i luften och jobbade aktivt hittade han plötsligt en ”vittringsgata”, dök in till figgen och började skälla så det blev ju ett jättebra avslut!

Vi passade på att mysa i solen innan söket, jättehärligt väder på förmiddagen och jag och Dax var bra i fas med varandra. Synd att det inte var tävling denna dag haha!

Efter söket var det dags för lunch och då började det snöa helt galet mycket i omgångar. Eftersom klockan dessutom dragit iväg en del så bestämde vi oss för att bara köra en platsliggning med skott och sedan skyddet, det är ju ändå mest det man vill köra eftersom lydnaden kan man ju nöta på egen hand (även om jag och Dax behöver tävlingsmässig lydnad med domare och kommendering då jag märker att han triggar på framför allt kommenderingen och jag förmodligen också beter mig annorlunda). Platsliggningen finns det inget att säga om, Dax måste ha lyft upp huvudet från marken tidigt för domaren som stod och tittade hade inte tänkt på att han hade flyttat sig men det var väl det enda. Han hade legat lugnt och tryggt i alla fall så det var ändå inga problem. 10 poäng.

Skyddet sen då, till att börja med var han jättestörd av korgen, gick och fnös och skulle gnida av den både mot mitt ben och drog tassen mot den lite. Transporten i korg blev därefter, han frustade och fnös, gick för långt fram och var allmänt yvig. Överfallet blev klent för att vi gick för nära figgen (mitt fel) och han drog dessutom in korgen i mitt ben när jag kallade in honom. Jag minns inte vad vi fick för betyg där, typ 6,5 på transporten och 6 på överfallet eller nåt.
Sen var det dags för fasttagande och där satt han jättebra i starten, inget trampande eller pipande. Själva stöten gjorde han superbra, längre in och något högre på ryggen och något hårdare än han brukar. Utbackningen var i det närmaste obefintlig och han släppte lite i bevakningen när jag anslöt. Betyg 8,5 tror jag pga brister något i bevakningen (utbackningarna bedöms inte, det är jag som vill ha dem längre ut för att han ska ligga i bra position för bevakningar där det sen sker förflyttningar. Jag tänker att bevakning oavsett moment alltid ska ske på ca 3 meter så blir det konsekvent och enkelt för hunden). Och tänk att nu var han inte alls besvärad av korgen hehe…
När jag nu tittade i reglerna såg jag att figuranten ska ha skyddsärm på sig under fasttagandet, detta har jag ALDRIG hört något om eller sett på någon tävling inklusive SM men om det stämmer så blir det ett problem för oss då Dax uteslutande går på allt som är fluffigt och då kan vi nog glömma en stöt på kroppen helt. Det där måste jag kolla upp!

Sista momentet är just bevakning med två förflyttningar och inte heller där fanns det någon utbackning. Träna, träna… Han bet bra och släppte bra, men släppte något i bevakningen när jag anslöt även denna gång så även det ska vi nöta på. Lite knepig kombination där, jag tror vi ska köra förflyttning av figgen när jag är på väg fram så borde han börja tänka på att hålla stenkoll framåt men frågan är vad det gör med utbackningarna som redan är dåliga… Ja vi får experimentera helt enkelt, betyget blev bra i alla fall med en 8 tror jag.
Sen körde vi om transporten med överfall ”utom tävlan” för att ha bättre ordning och reda samt att jag gick lite längre bak, och då gick han hur bra som helst på både transportsträckan och gjorde ett bättre överfall (8+8,5 poäng tror jag) så jag ska ha på honom korgen en stund innan när vi värmer så han får ”trigga ur sig” lite och kan hålla ihop transporten bättre. Om jag också ser till att hålla ett bättre avstånd blir överfallet jättebra.

När träningsdagen var slut och alla hade åkt hem körde jag och Rickard igenom lägrelydnaden också med Dax och Fenris. Vi har inga jättekatastrofer, under vintern har det ju inte blivit någon lydnad så den måste generellt dammas av och sen är det detaljer som språng marsch i linförigheten, köra igenom framförgåendet lite så det sitter, ingång i inkallningen som blir lite seg och sned. Vårt stora projekt är krypet där han kan lätta från marken med armbågarna och har en lite låg attityd generellt, jag skulle vilja ha mer glädje och förväntan hos honom men samtidigt en stabil liggande position så det kommer vi få jobba med. Rickard tyckte det såg bättre ut om jag gick lite fortare för när jag går långsamt blir han tveksam på om vi ska stanna och sen måste han krypa ikapp och då fuskar han genom att resa sig. Jag får laborera lite även här!

Himlen brann i de snöfyllda molnen när vi var på väg hem (samma bild som jag lade upp igår).

Detta var en jätterolig dag, även om jag har svårt att ta det som tävling när jag vet att det inte är det. Men samtidigt vill man ju ändå göra bra resultat, och framför allt att få ett flyt i det hela och se hur alla bitar hänger ihop så det är ju väldigt nyttigt. Även att se vilka delar som felar i skyddet såklart och hitta en rutin för att få honom i lagom energiläge innan vi kör igång är ju jätteviktigt.
Det var också enormt kul att se att han utan problem håller för en heldagstävling med alla moment som ingår, inga tendenser till att gå ner sig eller bli trött (fast när vi kom hem hade han svårt att hålla ögonen öppna haha). Han är världens bästa hund, nu funkar vi så himla bra ihop! ♥ ♥ ♥
Klubben har fått tillstånd att flytta tävlingen till den 12 maj så jag hoppas på att få semester så att vi kan vara med och leka även då!

4 Thoughts on “Lördagsmys och söndagsträning.

 1. Kul att ni körde en heldag även fast tävlingen inte blev av. Då blev den ju nästan av ändå skulle man kunna säga 😆
  Och ni är så duktiga så, du och Dax! Hoppas verkligen att du får ledigt den 12:e så ni kan tävla då!! Ni kommer garanterat sopa mattan med dom andra! 😀 Bara bajsigt att jag jobbade den helgen 🙁 Typiskt!
  Fantastiskt fin kvällshimmel!
  Kram på dig!

  • UllisWeb on 8 april, 2013 at 20:20 said:

   Jättekul var det, bra utbildningskontroll! 😀
   Tack vännen! ♥
   Jag hoppas också jag får ledigt, nu är jag anmäld i alla fall. Men jäkligt synd att du inte är ledig! 🙁
   Kram!

 2. Anne on 10 april, 2013 at 02:05 said:

  Figgen har inte skyddsärm på sig under fasttagandet, men det står så i regelboken……dom måste haft hjärnsläpp när dom skrev ner reglerna!!:)

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: