web analytics

Igår var det torsdagsskydd, och precis som många gånger tidigare så koncentrerade vi oss på transporter och utbackningar i korgbevakningarna. I transporterna är han ojämn i positionen och glider för långt fram stundtals, och i dubbelt om höger följer han delvis med figgen trots att jag står still så han vandrar runt med rumpan på någon märkligt sätt. Det enda som kommer lösa detta är att nöta, nöta och nöta. Han var lite väl taggad i början men gick bättre på slutet så det kommer nog att ordna till sig. Vid ett tillfälle fick han nån form av knäpp, tvärstannade och skulle ta av sig korgen med tassarna!?
Det fick han informerat för sig att det är TOTALT förbjudet, sen körde vi vidare och han skötte sig exemplariskt. Det här pratade vi om sedan under ”eftersnacket”, att det är himla roligt att både se och känna att han numera är så trygg i situationen att han tar en korrigering på rätt sätt och skärper till sig i stället för att gå in i försvar eller gå ner sig (det har ju visserligen aldrig hänt, men ändå). Svansen går mer eller mindre hela tiden, han är tyst och fokuserad och blir inte frustrerad om jag inte är nöjd utan försöker ännu mer, det skulle han inte göra om han tyckte att jag var orättvis eller om han inte förstår situationen. Stor skillnad mot när vi började köra, jätteroligt!

Utbackningarna känns också som något av ett evighetsprojekt för oss, men jag tror att det är viktigt att nöta på med grundövningarna och inte gå för fort fram och köra ”skarpt” eftersom det inte ligger naturligt för honom att söka avståndet själv. Konstigt eftersom han i början var himla besvärad av att sitta nära figgen, men å andra sidan var ju det extremt nära (10-20 cm) så det blir ju inte riktigt samma sak i alla fall. Dax bekvämlighetszon ligger på ca 60-80 cm kanske, och jag vill att bevakningarna ska vara på ca 3 meter när de är klara så det är ganska stor skillnad i beteende att nöta in i ryggmärgen.
Igår började vi med att belöna själva backandet, inget krav på att han ska komma hela vägen ut eller lägga sig ner. Jag tror att jag måste börja där varje gång, att lägga ribban lågt och sedan höja den snabbare och snabbare ju bättre han blir i stället för att kliva in någonstans mitt i utvecklingstrappan och tro att det kommer funka. Just denna trappa har många steg för Dax, och det är viktigt att inte hoppa över något om jag vill ha en stabil grund att stå på sedan. Det är lätt att tro att saker är ”klara” bara för att vi har haft en så brant utvecklingskurva, jag får inte glömma bort att vi började med svenskskyddet för bara sju (7!!) månader sedan och på den tiden hinner man inte bli få en ordentligt stadig och genomarbetad grund att stå på. Den som vill ha omedelbara resultat och genast kasta sig ut på tävlingsbanorna rekommenderas att hålla på med annan sport än hund hahaha!
De snabba belöningarna gav som vanligt resultat i alla fall och han började backa mer aktivt, så som sagt; nöta, nöta.

Parallellt med utbackningarna började vi också experimentera med figgens beteende, hittills har vi kört ”snäll figurant” som tittar bort och inte utmanar honom men på tävling är det inte ovanligt att de stirrar på hundarna och har sig så han måste tränas på det också. Jag tycker dock att han gjorde det mycket, bra, ingen reaktion på att figgen spelade på honom annat än att han dels blev betydligt mer känslosam i själva stötarna och dels började skälla i bevakningen redan när jag placerade honom. Detta vill jag inte så där rättade jag honom med ”tyst”, helst vill jag ha helt tysta bevakningar rakt igenom men det kommer jag inte gå in och peta i. Som det ser ut nu är han tyst i placeringen men efter första stöten/bettet så går han in i anskällning och då får han göra så hellre än att jag börja lägga mig i och han får en ostabil bevakning.
Men i själva placeringen vill jag ha honom tyst, för att hålla honom fokuserad och balanserad då jag tycker att skällande drar ur dem energi och skapar lite splittringar i skallen på dem eller hur jag ska förklara det. En hund som ligger tyst och bara stirrar har hjärnan med sig till 100 %, en hund som ligger och skäller tror jag har en förhöjd stress/energinivå och också mindre fokus, en hund som går eller springer runt och skäller har ännu högre nivå vilket kan ge felbeteenden som tjuvstötar eller kanske till och med får för sig att bryta bevakningen och kommer in till föraren. Vissa hundar kan naturligtvis behärska det bättre än andra, men generellt tycker jag att tyst och koncentrerad i alla lägen är att föredra. OBS, detta är min känsla av vad som är önskvärt, jag säger inte att det ÄR så.

Sen körde vi också med att figgen åter igen drog ut på tiden mellan placering och första stöten och denna gång tyckte jag att han fixade det bättre till en början men när han drog ut på det mer så kunde Dax inte hålla sig längre utan reste sig och började skälla hehe. Figgen kommenderade honom lugnt att lägga sig igen och han köpte det kanonbra, generellt hade han jättefina bevakningar denna gång och tittade inte efter mig någonting trots att jag gick omkring och lät en del och anslöt också en gång för att klappa om lite. Så det går framåt, blir kul att kolla av den 12 maj om det håller hela vägen!

2 Thoughts on “Torsdagsskydd.

 1. Ni är verkligen ett härligt ekipage! 😀 Tänker just på att han kan ta en tillsägelse på rätt sätt osv. Ni ligger så fint i fas med varandra! 😀 ♥
  Gillar den sista bilden, härlig blick! 😀
  Och vill man ha toksnabba resultat och ge sig ut på tävling på en gång typ så vette 17 vilken sport man skulle pyssla med?! Inte är det någon av dom sporter jag är intresserad av iaf! 😛 ATt skapa en bra grund tar tid, vad man än må pyssla med. Sen att vissa försöker hitta genvägar och stressa fram saker, det är en annan femma! 😛
  Kram kram!

  • UllisWeb on 19 april, 2013 at 23:38 said:

   Tack! 😀 ♥
   Det har ju verkligen tagit sig mellan honom och mig, det har ju inte alltid sett ut på detta vis så bara det är ju en seger i sig!
   Jag har ingen aning om vilken sport man ska sysselsätta sig med om man vill snabbt ut och tävla och lyckas, kan bara konstatera att det är INTE hundsport! 😀
   Kram!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: