web analytics

…Och de har intervjuat en av de som kastade sten i Husby tidigare i veckan, han kallas för Melon i artikeln.

”Många säger att upploppen utlöstes när den 68-årige mannen sköts ihjäl av polis för drygt två veckor sedan.
– Det är en tragisk historia, men för mig var det ingen anledning att kasta sten, säger Melon.
För hans del är det tristessen. Känslan att ingenting händer. Frustrationen över att det inte finns någonting att göra, trots att han går i skolan och spelar fotboll på fritiden. Han går sista året på gymnasiet. Han har sökt ett 30-tal sommarjobb, men fick svar från bara tre arbetsgivare som sa nej, berättar han.
Jag säger till honom att den förklaringen kommer att göra en massa människor som läser den här artikeln förbannade.”

Och det hade han ju helt rätt i.
Att det ”inte finns något att göra” utöver fotbollen då som tydligen inte räcker till undrar jag lite över, vad exakt är det han vill ska finnas att göra?
Andra ställen runt om i Stockholm där det inte är lika segregerat har inte heller aktiviteter att erbjuda ungdomarna. Jag hade inte det när jag växte upp för 20 år sedan, i ett villaområde där det inte fanns en enda invandrare. Då fick man sysselsätta sig själv. Och det var fan inte många som valde att sysselsätta sig med att tända eld på bilar och byggnader, än mindre skapa kravaller mot räddningstjänst och polis för att det skulle vara ”fredagsnöjet”, inte ens i områdena där jag gick i skolan där det fanns gott om folk med olika ursprung!?
Nuförtiden har de dessutom faktiskt försökt satsa på dessa förorter där de vet att det finns ett generellt missnöje och känsla av utanförskap genom att skapa olika ”aktivitetscenter”. Men sanningen är att om man får en ungdomsgård byggd av kommunen men eldar upp den inte bara en utan TVÅ gånger så är det kanske ganska uppenbart varför det inte blir någon ny?!

Han är ju inte heller ensam om att inte ha något jobb att gå till, men att det har att göra med hans namn vet jag inte om jag tror på. Jag har ett jävligt svensk namn och utseende med (ja, i vanliga fall då) långt, blont hår och blå ögon. Jag gick arbetslös i närmare två år när jag var 22-24 år. Jag vet inte hur många jobbansökningar jag skickade under den tiden, MED BILD PÅ MIG SJÄLV ska tilläggas, det måste ha varit ett par hundra i alla fall. Hur många gånger tror ni att man fick något svar?
Klart jag blev förbannad och frustrerad, men inte fan kände jag någon sorts behov av att gå ut och vandalisera bygden för att jag inte kunde få ett jobb?!?
Jag läste in kurser på universitetet på distans i stället för att det inte skulle se så illa ut i ett CV att gå helt syssololös så länge, och såg till att ta de små chanser jag fick till att hitta jobb. Och det lönade sig.

Jag upplever det många gånger som att folk som inte är driftiga, som inte vill anstränga sig utan bara ska ha allt serverat på silverfat ofta sätter på sig offerkoftan och försöker få det att framstå som att de försöker ju faktiskt men samhället är emot dem. Och nu pratar jag inte enbart om invandrare, det är bara jävligt lätt för dem att gömma sig bakom att ”jag är mobbad för jag har utländskt påbrå, hela Sverige är rasister och anställer inte folk som har utländska namn”. Visst är det säkert sant i vissa fall, men lika fel som det är av ”oss” är det ju av ”dem” att dra alla över en kam. Genom att resonera på det sättet så bidrar de ju till att skapa segregering genom att även de skiljer på ”oss” och ”dem”.
Precis lika illa tycker jag om svennebananen som till exempel suttit inne och sedan kommer ut och inte kan få jobb, ”det är så synd om mig för så fort en arbetsgivare ser att jag suttit inne så får jag kalla handen”. Ja, det är väl inte så konstigt kanske, det är väl ingen direkt nyhet att det inte ses som en merit precis?
Man gör ju ett val redan när man begår sitt brott att kliva över till att bli kriminell, då måste man ju någonstans förstå att det kommer påverka hela ens framtid. Men nej, det är så himla, himla synd om dessa förbrytare som inte kan städa upp sig och bli vanliga, hederliga Svenssons med Volvo, villa och vovve, 2,34 barn och ett 9-5 jobb, så då tvingas de ju att fortsätta på brottets bana, det är ju uppenbart att de inte har något annat val. Eller?!

Nä, nu ska jag sluta sprida galla, var bara tvungen att få ur mig lite frustration över hur dumma i huvudet folk är, oavsett kön, ursprung eller något annat. Så länge det finns människor på denna jord så kommer det alltid vara krig, elände och annat djävulskap, för det kommer alltid finnas människor som kan rättfärdiga det med en eller annan ursäkt.
Dock lyfter jag på hatten och tycker det var väldigt fint hur både boende och butiker gick ihop för att skapa lugn och ro i Husby under natten som var med korvgrillning och nattvandring, vilket uppenbarligen fungerade också. Skönt också även för de som inte bor där, inte minst för mina kollegor som får en mycket trevligare arbetsmiljö!
Nu packar jag in hela drösen med hundar i bilen och åker och spårar i stället, mycket trevligare!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: