web analytics

Åh jag satt igår och fixade med bilderna från igår till detta inlägg och när jag sedan äntligen var klar så hade anslutningen till internet lagt av. Då lade jag också ner verksamheten och gick och la mig i stället, trött som ett as efter ännu en heldag ute i solen. Men jag ska ta det i rätt ordning!

I förrgår var vi på skyddsträning med gruppen, vi började med en platsliggning med skott som blev smått rörig då våran enda elithund gick upp och Fenris fick för sig att börja krypa och sedan också springa fram till elithunden när han fick skäll. Ordningspolisen nummer ett hehe. Dax däremot låg som ett ljus, han lyfte upp huvudet från marken men han låg stabilt som en fura.
Under träningspasssen tänkte jag köra tävlingsmässigt och ta första passet lydnad under tävlingslika former och andra passet skydd. Dock gick Dax fruktansvärt dåligt i lydnaden, han blev enormt störd av de två ”domargrupperna” och var liksom inte alls med i matchen. På allra sista sträckan i linförigheten började han vara med mig, men innan dess kunde jag inte fånga upp honom alls vare sig med kommandon eller kroppsrörelser. Usch, hatar den känslan!

Vi svängde förbi vattnet och badade lite igår innan träningen, Brimer plurrade från bryggan och jag fick hjälpa honom upp.

På framförgåendet gick han snett mot det närmaste domarparet på första sträckan, bättre på andra men då stretade han mer. Läggandet var tack och lov perfekt. På inkallningen trodde han att det var dags för ställande och travade sista biten in för att sedan sätta sig långsamt, han kollade också i min hand för att se om jag hade någon boll som jag skulle droppa. På krypet lättar han lite från marken med framdelen (och han är hög bak men det skiter jag fullständigt i, hellre avdrag för hög bak än noll för att han går upp!) och detta var han även denna gång, i apporteringen lättade han med rumpan när jag kastade ut tydligen (det var i och för sig bara en i hela gruppen som såg det och han har en tendens till att ”se” väldigt många fel jämt, och när man rättat till ett fel så är det vips något annat som inte duger… Han ska dessutom döma på söndag, finemang…) och lägger om apporten något varv på vägen in och lite vid ingången.
Hopp över hinder visste han plötsligt inte alls vad det var, första gången hoppade han ut men gick på sidan tillbaka och sedan sprang han fram till hindret och stod bara och tittade efter att det skulle komma boll flygande bakifrån. Vi fick laborera med att ha en hjälpreda som kastade boll till honom när han hoppat över på andra sidan, men fortfarande blev det bara sådär i slutänden. Det kändes med andra ord inte jättelovande inför söndag!

Sen sprang han ut på bryggan igen i alla fall, och gjorde samma sak igen?!
Denna gång tog han sig dock upp själv som tur var haha, den yttre bryggan är en flytvariant som sjunker med för mycket tyngd.

Till andra passet bestämde jag mig därför att köra igenom lydnaden igen, åter igen med domarpar och kommendering men ändå rätta till de fel han gjorde för att han inte ska få för sig att det är ok att hålla på med annat när situationen ser ut på det sättet. Det flöt bättre, men fortfarande är vi inte riktigt i fas som vi har varit vilket inte är så konstigt då vi inte har tränat lydnad på hela vintern i princip. Tur att vi inte tävlade sjätte april haha!
Andra passet avslutade jag också med tjuvstartsövningar på fasttagandet, och hade också tänkt gå lite transporter men det glömde jag bort. Tjuvstarterna fixade han i alla fall galant, och eftersom hela gårdagen också skulle spenderas på klubben i och med jobbträningen så kände vi att transporterna kunde vänta tills dess. Vi avslutade med ytterligare en platsliggning med skott och även där låg Dax tryggt och fint, tack och lov känns det som ett väldigt tryggt moment!

Igår var det alltså jobbträning och efter en platsliggning med Fenris (där Dax efter ett långt tag började pyssla lite i gräset, FÖRBJUDET!) drog han och jag iväg och tog ett spår som Fredric gått ut (kolla brännan på mig, brun i ansiktet och genomskinlig på kroppen hahaha). Jag hade hämtat ut ett paket på morgonen med lite nya prylar från Teba, en ny lina i 7 mm köldhärdad plast, en flytande kong för Brimer att ha på promenaderna så att den inte sjunker och försvinner i diken etc (det där snöret kommer snart att försvinna, han kan inte hantera sånt), ett grönblinkande halsband till Brimer att ha i höst när mörkret återkommer (Dax har sedan tidigare ett med vitt blink) och en ny spårsele. Jag beställde egentligen en annan modell på sele eftersom jag inte hittat sorten från Jokke någonstans, men då ringde en kille från Teba och ville gå igenom storleken på sele och efter lite resonerande fram och tillbaka visade det sig att han hade den här som var PRECIS en sån jag var ute efter. Vilket flyt, och vilken otroligt bra kundservice att de ringer och stämmer av så att det ska bli rätt. Bra priser har de också, rekommenderas!
Jag är dessutom väldigt nöjd med prylarna, selen vred sig lite i spåret men jag tror att det blir bättre om jag spänner magremmen mer. Spåret gick för övrigt utmärkt, alla prylar fick vi med oss in också (två plastleksaker, ett suddgummi, fyra vanliga pinnar och en slutapport) så jag har absolut inget att klaga på. Han är en sådan fantastisk spårhund!

Efter spåret blev det uppkörningslydnaden som består av linförighet, framförgående, inkallning, hopp och även denna gång ställde jag ut två domarpar för att få det tävlingslikt. Det gick ännu bättre än sista passet dagen före, så att trimma in honom inför tävling är absolut inte fel. Det jag fick ”avdrag” för var sneda sättanden i linförigheten vilket är jättesvårt för mig att jobba bort då det är en rest från innan jag började tävla och inte var sååå petnoga med positionen, tävlingsmässigt 7 poäng. Något stret i framförgåendet, 9,5 poäng. Avslutet i inkallningen då han även denna gång saktade in och nästan stannade framför mig så jag fick ta ett DK, okända poäng men jag skulle gissa på 8. Hoppet blev tack och lov 10-mässigt så det hjärnspöket kanske jag kan lämna därhän nu tills på söndag.
Sen ville jag köra krypet och apporteringen också för att ha kört igenom allt, och mycket riktigt så lättade han i framdelen under krypet men efter tillsägelse så kröp han bra. Vet inte hur jag ska få ordning på det där riktigt, men just nu får det vara som det är. Det går ju liksom inte att lösa några problem på mindre än en vecka, risken är bara att det blir jobbigt för honom och det blir ännu mera tokigt på tävlingen.

Rickard ska tävla på Securitas-SM veckan efter midsommar så han körde igenom skyddsprogrammet inför detta. Det skiljer sig lite från svenskskyddet, bland annat är det sändande av hunden på flyende figge efter att man ropat att denne ska stanna och dubbelretning i bitjacka i stället för i munkorg.

Sedan var det dags för skyddet och jag körde en massa tjuvstartsövningar i fasttagandet vilket han skötte helt ok, ett par ryckningar när figgen sprang iväg bara men mestadels satt han stilla och tyst. Sen gick vi några transporter med korg, han blir lite för inne i fotgående och håller kontakt med mig om jag lägger för mycket tryck på honom, men släpper jag på det så går han ur position och mer efter figgen. Det fick bli ett överfall under transporten när jag tyckte att han blev för klistrig, och det gjorde han sjukligt bra så det känns ändå ok även om man får avdrag (eller kan till och med få noll om domaren tycker att det är ett fotgående bakom figurant och inte transport).
Det blev också lite bevakningar i ärm för att träna lite utbackningar och anslutningar, men det blev mer släppandeträning då han helt plötsligt vägrade att släppa i passivitet?!
Detta är ju dumheter rakt igenom så jag fick kliva in och skälla på honom när han inte släppte och sen gick det något bättre. Åter igen, balansen mellan lydighet och kamplust är hårfin!

Just nu känner jag att det går som det går på söndag, jag vet ju att han kan momenten men samtidigt är vi gröna både han och jag i svenskskyddet så vi kan inte göra annat än att gå in och göra vårt bästa helt enkelt. Som sagt så kan jag inte lösa några problem fram tills dess i alla fall utan det som gäller nu är att finputsa det sista i lydnaden och kanske också köra lite bevakningar – släppanden – anslutningar då jag upplever det som att han taggar upp väldigt i kampen av tjuvträningsövningar och transporter. Han får gärna ha med sig den minnesbilden av att figgen drar och han inte får springa ikapp till tävlingen, då brukar det bli ordentliga stötar och de vill man ju spara till just tävling. Spännande ska det bli i alla fall, och jag hoppas att Rickard kan filma så att både ni och jag kan få se resultatet!

Efter träningen åkte vi ännu en gång ner till vattnet och doppade hundarna, det har ju varit rena sommarvärmen i ett par dagar nu och det märks att hundarna inte är riktigt vana vid detta. Dax tappade intensiteten i spåret redan efter ca 300 meter, något som är otänkbart de dagar han är i form. Men det är ju en vanesak, och på söndag ska det dessutom vara svalare med 16 grader och regn som prognosen ser ut nu så det är bättre för vår del!
Idag blir det lydnad med Laila och sen ska vi slappa och pyssla lite med företaget, i morgon blir det nog också lugna gatan för att sedan spendera hela helgen på Strängnäs BK. Rickard ska vara spårläggare på söndag så de ska mötas upp på lördag och gå igenom, och jag ska försöka bli lite kommenderad. Nu blir det mycket hund inför tävlingen, och som vanligt skulle jag tro att jag efteråt kommer vara rätt så ”färdig” med seriös hundträning ett tag framöver. jag känner redan att jag håller på att få en överdos hehe.

3 Thoughts on “Skydd som blev till lydnad och jobbträning.

 1. Vilket härligt inlägg!! 😀 Långt och massor med fina bilder, me sa like a lot!! 😀
  Spännande att R ska delta på Securitas-SM! 🙂 Vart går det i år?
  Kommer hålla tummarna stenhårt för er på söndag. Tror på dig & Dax stenhårt! <3
  Kramen!

  • UllisWeb on 10 maj, 2013 at 10:58 said:

   Tack! 😀
   Securitas-SM går i Karlsborg, på polisens anläggning. De har varit där i flera år nu, ganska praktiskt att inte beröva åka runt.
   Tack för din support hjärtat!
   Stor kram!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: