web analytics

Jag fick frågan på min Instagram igår angående vilket kosttillskott jag tycker är bäst, och jag kände att jag ville skriva lite mer om detta.
Ofta hör man folk säga ”med ett bra foder behövs inga kosttillskott”, vilket då innebär att fodret i sig ska vara så pass komplett sammansatt att det innehåller allt en hund behöver. Till viss del kan jag hålla med om detta, men när man som vi till exempel ger färskfoder som är baserat på nötkött så blir det naturligt mindre av Omega3 vilket man vet har positiva effekter på kroppen.
Lösningen för de som resonerar som ovan blir då ”byt foder”, men jag är inte så imponerad av torrfoder pga de långa processerna som maten får gå igenom innan den är klar och alla vitaminer, mineraler osv ändå tillsätts i efterhand eftersom mycket naturligt försvinner i tillverkningen. Jag tycker att det uppvisas tydligt av hundarnas upptagningsförmåga av färsk- respektive torrfoder (dvs hur mycket mat som går in i ena änden av hunden kontra hur mycket som kommer ut i andra änden), hittills har jag inte stött på ett enda torrfoder som motsvarar upptagningen av färskfoder trots att det är så kallade premiumfoder. Därmed inte sagt att torrfoder är dåligt att ge, det tycker jag absolut inte och det har jag utvecklat mer i ett tidigare inlägg som du hittar här!Men tillbaka till tillskotten!
Om man nu känner att man vill ge tillskott så tycker jag att man till att börja med ska ha klart för sig varför man upplever att hunden behöver mer av något. Upplever man inte att hunden har några direkta problem så går ju många av tillskotten bort direkt eftersom de är till för att justera en obalans i kroppen. Finns det ingen sådan obalans så snackar vi om förebyggande tillskott. Och att förebygga är ju bra, men vi vet ju egentligen inte om det vi gör har någon direkt verkan. Så den bistra sanningen är att det kan innebära pengarna i sjön.
Vissa tillskott vet man dock har en positiv effekt på kroppen pga studier, de jag har hört om är framför allt på Omega3 (positiv för hjärnan och hjärtats funktioner bla). Detta ger jag till alla våra tre hundar.
Det vita pulvret i skålarna på bilden ovan är MSM, en form av svavel som ska hjälpa kroppen att producera nya celler. Hur det funkar på hund har jag inte sett några studier på, men min egen känsla när jag har gett det respektive plockat bort det är att det har gjort skillnad framför allt för Dax med hans återkommande senskador som han haft nu mer än halva hans liv. Jag gav honom först enbart grönläppad mussla (GLM, de ovala tabletterna), och skadorna drogs upp lite då och då. Men sedan jag började ge MSM också så har frekvensen på återfallen minskat betydligt. Självklart är det mängder av andra faktorer som kan spela roll i det, men jag personligen tycker att jag kan koppla detta till MSM så det får stanna.

De runda tabletterna i skål ett och tre är en produkt som heter Multiflex som också innehåller GLM, glukosamin, MSM, kondroitin, L-arginin och C-vitamin. Det är tänkt som ett förebyggande tillskott för ledhälsa, och jag har upplevt skillnad i elasticiteten även på Öjes leder. Det blir alltså för Dax del dubbelt upp med GLM, och jag skrev vid ett tillfälle till tillverkaren av Multiflex och frågade om det kunde vara farligt att ”överdosera”. De svarade att det inte är farligt, men just pengarna i sjön eftersom kroppen inte kan ta upp hur mycket som helst per dag. Jag provade därför att ta bort den rena GLM-tabletten, men upplevde då att han blev betydligt stelare så då fick den komma tillbaka.

Slutsats: Mycket av detta med tillskott tänker jag är just upplevelsebaserat eftersom det dels saknas utförliga och många studier på djursidan. Men känner man att det gör skillnad så kör på!
Det finns mycket tillskott som riktar sig just mot lederna, och man upplever att de funkar mer eller mindre bra. Jag har provat Hyaluron på Dax men inte upplevt någon förändring/förbättring på honom alls. Andra tycker att det funkar toppen. Jag har också provat probiotika/andra magprodukter under perioder med dåliga magar och tycker att det funkar bra, dock är det svårt att veta hur länge man ska ge och om hunden verkligen är frisk eller om det är tillskotten som gör at den stabiliseras. Enda sättet att veta är ju att plocka bort det och se om den dåliga magen kommer tillbaka.

Sen finns det alltid företag som är smarta och spelar på alla hundägares önskan att sköta sina djur perfekt och vill köpa ALLT som finns för att optimera, vilket gör att man luras att tro att vissa produkter är en ”nödvändighet”. Vätskeersättning vågar jag påstå är en sådan produkt, eftersom hundar inte svettas som människor gör vid ansträngning eller värme och därmed inte tappar vare sig vätska eller salter som vi gör. Jag har också sett ytterst tvivelaktiga förklaringar på hur det skulle inverka på cellulär nivå, och skulle gärna se den studien eller rapporten där man bevisat detta. Däremot är det jättebra att ha hemma vid en eventuell magsjuka, då kan hundarna bli uttorkade och behöva ersättning. Men att hälla i dem litervis efter varje träningspass gör mer att tillverkarna skrattar hela vägen till banken tyvärr, även om vatten i sig är bra.
Sen åter igen, det finns de som tycker att de upplever en stor skillnad på hundarna i återhämtning mellan pass osv men ja, fysiologiskt fungerar det inte på det sättet. 🙂

Så mitt eminenta svar på det bästa kosttillskottet är: ge det som du tycker funkar bra och förbättrar det du upplever behöver förbättra!
Skulle jag bara få välja ett enda till våra hundar skulle det nog bli Multiflex eftersom jag upplevt en positiv skillnad i elasticiteten i lederna, det övriga är förmodligen mer eller mindre överflödigt. Men man ska heller inte underskatta betydelsen av placebo, där finns det gott om studier som visar att tror man på till exempel en produkt så kommer man också se positiva resultat och känna sig nöjd. Och det är ju också bra. 🙂

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: