web analytics

Skolan har kommit igång på allvar och det blev osedvanligt lite bilder under förra veckan!
Utbildningen är fortsatt intressant, även om den har vissa inslag som jag har svårt att förstå vad vi ska ha för användning av i yrket som fysioterapeut då det känns mer riktat mot forskning. Men jag har förstått att det mer eller mindre ingår på alla universitetsprogram så det är väl bara att tugga i sig.
Det vi tittat på är barn och ungdomars hälsa och äldres hälsa, och det är väldigt mycket intressant som kommer upp. Stillasittandet hos både yngre och äldre är mer utbrett än någonsin, och det leder till väldigt mycket följdsjukdomar som övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, sarkopeni (dvs muskelförtvining) och nedbrytning av hjärnan. Det var oerhört intressant att lyssna på hur hjärnan är beroende av stimuli och fysisk aktivitet för att bibehålla sin struktur och förmåga att skapa och behålla minnen!

Och även att en enda veckas sängliggande kan innebära så mycket som 20% förlust av muskelmassa, då får man lite perspektiv på hur viktigt det är att röra på sig regelbundet. Sen är det förstår svårare för äldre att bygga eller i alla fall bibehålla muskler än det är för yngre pga flera olika faktorer, bla är det superviktigt att man får i sig tillräckligt med protein i kosten för att kroppen ska ha något att bygga musklerna av. Minst 1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag rekommenderar man, gärna 1,2 gram för att verkligen se resultat.
Vi har också fått lära oss vikten av att belasta kroppen ordentligt, dvs styrketräna, för att åtminstone bibehålla funktion men även bygga upp den. Om man slutar belasta den tungt så kommer skelettet att tillbakabildas, kroppen är ju inte dum utan det vi inte använder det tar den bort. Och tillbakabildas skelettet så blir man oerhört känslig för yttre påverkan, dvs benskör.
Positivt är dock att man kan vända den trenden, så börjar man belasta skelettet igen så blir det starkare!
Så med bra, proteinfylld mat och bra träning så kan man faktiskt förbättra sin fysiska status oavsett ålder, det är ju hur spännande som helst!

Även träning för barn har vi kikat närmare på, och fått lära oss att uthållighetsträning innan man nått puberteten är i stort sett meningslös. Hjärtat och hjärtsäcken börjar växa ordentligt först under puberteten, så innan dess kan man i stället lägga fokus på intervallträning för att få bättre koordination. Under puberteten däremot kan man ha stora fördelar av att låta hjärtat pumpa på mer under längre tid för att dra nytta av detta när puberteten är över, för då slutar det nämligen att växa. Fascinerande!

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: