web analytics

Bilder från dagens promenad på travträningsslingan.

Inför gårdagens skyddspass hade jag bestämt mig för att göra något roligt och testa något nytt, det har känts lite segt de sista gångerna att bara köra samma saker hela tiden. Samtidigt har det ju varit saker vi måste nöta på så det har ju inte varit i onödan, men om det är något jag har väldigt svårt för oavsett vad det gäller så är det att stå still och trampa med samma saker hela tiden. Jag vill variera, förändra, utveckla, komma framåt (förmodligen är det också därför jag har flyttat så mycket, och haft en del olika jobb. Restless spirit hehe)!
Sen vet jag ju att det inte går att stressa sig igenom en inlärningskurva för det får man alltid äta upp i slutänden, men just att ha lite olika saker att variera sig med är jätteviktigt för mig. Så igår blev det premiär för modprovet!

Modprovet är ett moment som jag tycker är lite jobbigt, inte för att jag inte trott att Dax inte skulle göra bra ifrån sig utan för att det finns en stor skaderisk om något går fel. Om Dax inte hoppar av på avstånd mot ärmen utan går in nära figgen innan han hoppar upp kommer han in i bettet mer underifrån vilket gör att det blir en enorm knäck på nacken när figgen slår ner ärmen mot honom.
Om Dax feltaxerar in i bettet och missar blir det en jättehård landning, och oftast inte på fötterna. Om figgen inte är följsam i mottagandet och i nedsättandet blir det samma sak. Om Dax kommer i fel vinkel in i bettet kan han slå in med kroppen i figgen vilket kan skada dem båda två. Japp, många saker som kan gå fel, och med tanke på att Dax är någonstans mellan 1,5-2 meter upp i luften är det lång väg ner om det blir knas. Och som inte allt detta vore nog så har ju Dax dessutom bitit i ben tidigare, nu har han inte visat några som helst tendenser till att inte gå där det är tjockt och fluffigt men man vet ju aldrig… Blir det jobbigt att hoppa kanske man kan ta ett smakprov längre ner i stället haha?

Jag fick höra igår när jag berättade om att jag känner så här att ”om jag är rädd för att hunden ska gå sönder så ska jag inte köra skyddet”?!
Och ja, det är klart att det finns en förhöjd risk med att köra skyddet och nej, detta är SÅKLART inget jag vill ska hända!
Helt klart en jävligt onödig kommentar kan jag tycka, klart jag bryr mig om min hund och inte vill att han ska gå sönder bara för att vi ska hålla på med en sport vilket jag hoppas att ingen annan heller i gruppen önskar sina hundar?!
JUST DÄRFÖR tänker jag till innan jag kör honom och försöker fundera ut vad som kan gå fel så att man kan förebygga det i mesta möjliga mån!
Likväl som man försöker förebygga skador genom att kolla igenom kroppen på hundarna då och då med hjälp av kunniga personer eller ge dem massage (vilket jag också fick höra inte var av intresse, ”då kommer de säkert hitta nånting och då får man bädda ner hunden hemma sen”. Eee ja det är ju bättre att blunda för problemen i stället för att försöka förhindra att de uppkommer? Hmm på de synpunkterna, helt klart!).

Ah, nu kom jag ju på villovägar, vi började i alla fall med modprovet igår genom att figgen stod och höll en ärm löst framför sig i rät vinkel som den kommer vara sedan när man gör modprovet och jag stod ca fem meter ifrån honom och skickade in Dax i bett, vilket inte var några som helst problem men han kom mycket riktigt in nära figgen och går i bett mer underifrån. Till andra gången ökade vi avståndet lite och höjde ärmen något och det gick också väldigt bra. Tredje gången gick Rickard emot oss samtidigt som jag skickade in honom vilket även det gick bra MEN Dax höll in benen när han blev nedsatt vilken gjorde att han landade på vänster lår/skinka. Jobbigt för matte kan jag säga (Dax kunde inte brytt sig mindre)!
Fjärde gången körde vi likadant igen och sen blev det några tjuvstartsövningar eftersom Dax var något taggad efter denna nya ordning där man både fick springa fort som fan, hoppa högt och bita hahaha!
Han tjuvade inget när figgen sprang iväg, men däremot så fort han vände om och kom emot oss kutade han iväg och skulle ta den jäveln!

Det fick bli en del nötande på detta eftersom han dessutom satt och trampade konstant med framtassarna och även hade lite ljud för sig, men när vi hade gjort en sisådär tio repetitioner (till figgens stora förtret eftersom han fick springa alla gångerna fram och tillbaka hehe) så satt han bra och då körde vi ett riktigt modprov där Dax gick i som en jäkla projektil, stampade av lååångt ifrån och gav en rejäl centrifugalsnurr på figgen (som i detta fall var Rickard så det var inte direkt några 50 kg som skulle sätta emot utan snarare 110…). Jag stod typ och höll för ögonen, my God…
Sen körde vi ett antal tjuvstartsövningar igen för att ta udden av det hela och då fick figgen (som nu var utbytt till Björn) provocera med rivstarter, ryck, snabba vändningar osv. för att verkligen överträna toleranserna i att sitta kvar no matter what. Det märks att jag har släppt denna bit nu sedan vi började köra mot svenskskyddet eftersom han då var för väldrillad och satt kvar i alla lägen, men nu är det dags att ta upp den igen när han blivit varm i kläderna med att ta egna initiativ och nu måste ramas in i rätt situationer igen.

Roligt med ny övning, men lite läskigt och obehagligt tycker jag att det är och detta är definitivt inget jag kommer frossa i utan snarare använda det som en bra toleransträning mer än att skicka in honom för att bita i tid och otid. I vår/sommar ska vi också köra lite hopp över presenning för att få ut ett längre avstamp så han kommer in mer framifrån än underifrån för att minska skaderisken. Sen måste vi visserligen också titta på släppandet ur modprovet där jag ska kommendera figgen att ”stå stilla” och där Dax från uppkörningen är van vid att detta åtföljs av ett ”hit” vilket gör att han släpper redan på ”stå…” och sedan kommer in till mig vilken han INTE får göra i modprovet eftersom han då är 30 meter ifrån mig och ska hålla koll på ”busen” som han har fångat!
Men detta kan vi ju faktiskt träna skonsammare än att göra fullfjädrade modprov hela tiden, så jag känner definitivt att detta är ett moment som jag kommer hålla igen med. Likaså dubbelretningen kommer jag köra sparsamt då det är ett moment där många skadar sig och som det diskuterats om det ska revideras rejält eller till och med plockas bort helt ut tävlingsprogrammet då skaderisken är så stor. Men först ska vi ju ta oss ur lägre klass och sedan bli startklara för högre så det är ett tag kvar innan jag behöver bekymra mig för detta.

På slutet av detta pass körde vi ett fasttagande med efterföljande bevakning och förflyttning och då blev det lite kul i Dax hjärna. Vi har ju gjort fasttagande och sedan belönat utbackningarna efteråt, och vi har gjort bevakningar/förflyttningar/utbackningar i ärm tidigare. Men när detta nu skulle läggas ihop i att köra fasttagande (alltså med korg på), backa ut och bevaka, gå i igen när figgen flyttar sig och sedan backa ut och bevaka igen så tiltade något där inne. ”Så här ser det inte ut, matte vad gör vi??” och så kom han in till mig hahaha!
Och det är klart, vi har inte gjort bevakningar/förflyttningar/utbackningar i korg, så då är det ju något helt annorlunda man ska göra som han inte förstår och blir osäker. Ja se mallehjärnor, ibland funkar den där generaliseringen som de har för sig lite intressant… Nu var det lätt att rätta till genom att jag placerade honom för bevakning MED korg och så körde vi lite grundinlärning som vi gjorde utan korg och då klarnade bilden av hur övningen gick till. Knasiga Mallemusen…  

4 Thoughts on “Modprovspremiär!

 1. Jag håller helt med, även jag tycker att Modprovet är lite jobbigt pga skaderisken. Jag har sett alltför många hundar landa otroligt läskigt / obehagligt i detta moment och hade det varit min hund tror jag att jag hade dött! :O
  Öööh, ja, jäkligt onödig kommentar du fick!! Vill inte alla vara mån om sina hundar?? Och jag ja, hittar dom ngt på en massage / undersökning så kanske man ska bädda ner hunden!! Att köra en trasig hund är fan det värsta jag vet och gör mig enormt upprörd!!
  OK, nog om det! 🙂
  Kul ändå att ni provat ngt nytt! 🙂
  Och vilka fina bilder. Brimer är ju för rolig med sin kong. Han ser ut att göra som Ivar gjorde! 🙂
  Kram kram

  • UllisWeb on 6 april, 2013 at 11:56 said:

   Ja vi är ju helt överens där, tyvärr är det alltför många som sätter sitt eget intresse framför hundens väl och kör på ändå trots att man vet att de inte är ok. Breaks my heart! 🙁
   Brimer gräver ner sin kong så att den ”försvinner”, under just denna gång som jag fotade försvann den på riktigt så jag och Dax fick hjälpas åt att gräva fram den när Brimer hade tröttnat! 😛
   Kram kram!

 2. Intressant och skoj läsning 🙂 Inte så hemma som sagt i skyddsvärlden, men även jag har sett endel otäcka landningar m.m. och tycker modprovet är lite läskigt.
  Knepig kommentar… Klart man är rädd om sin hund, vad man än vill hålla på med liksom.

  Jättehärliga bilder på godingarna, och vilken söt rumpa som sticker upp ur snön :mrgreen:
  Har lite att ta igen i mina favoritbloggar efter ett litet break, och ni är ju så flitiga att skriva 😉

  Ha det gott!! 😀

  • UllisWeb on 7 april, 2013 at 23:06 said:

   Ja helt klart finns det moment som det kan gå jäkligt fel i, både för hund och figge!
   Då lär man ju göra det man kan för att minska de riskerna tycker jag, men uppenbarligen håller inte alla med om det. 🙁
   Haha en av Brimers främsta featurea är hans runda och goa rumpa! 😆

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: