web analytics

Jag lovade ju att jag skulle lägga ut receptet på den enkla och goda lasagnen vi gjorde förra veckan. Jag skriver ut receptet som det är skrivet från början och inom parentes står det vi ändrade eller lade till själva, så kan ni välja hur ni vill göra. Varsågoda!

Ingredienser till 4 personer, ugn 225°. 
12 st lasagneplattor (färska)
1 pkt bladspenat 250 g, tinad och väl urkramad (färsk)
4 dl räkor, skalade ca 250 g (1 st burk i lake, ca 170 g)
1 st purjolök, stor, skivad
1 st påse mozzarellaost, riven
(1 st burk kräftstjärtar i lake, ca 170 g)
(100 g kallrökt lax)

Sås:
2 dl vispgrädde
4,5 msk vetemjöl (Maizena redning efter behov)
7 dl mjölk (1 liter)
1,5 st fiskbuljongtärning (3 msk hummerfond)
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft, pressad
salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop grädde och mjöl till en slät smet i en kastrull. Häll i mjölken och smula i fiskbuljong. Hacka löken och tillsätt den och pressad vitlök. Koka upp under omrörning och sjud 2-3 min. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
2. Varva i en smord ugnssäker form sås, plattor, spenat, räkor och skivad purjolök. Det ska bli tre lager plattor, sista lagret ska vara plattor och sås. Strö över mozzarellaosten.
3. Gratinera mitt i ugnen 35-40 min, osten ska få fin färg. Servera med en sallad.

Vi gjorde så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Häll grädde, mjölk och fond i en kastrull, koka upp. Hacka löken och tillsätt i kastrullen, pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt Maizena utblandad med lite vatten för att undvika klumpar, ta lite i taget och avvakta emellan för att se hur konsistensen blir. Ett tips är att göra den ganska tjock då det är mycket vätska både i räkorna, kräftstjärtarna och spenaten.
2. Varva i en smord ugnssäker form sås, plattor, spenat, räkor, kräftor, lax (vi lade bara lax på ett lager i mitten) och skivad purjolök. Det ska bli tre lager plattor, sista lagret ska vara plattor och sås. Strö över mozzarellaosten.
3. Gratinera mitt i ugnen 20-25 min, osten ska få fin färg. Servera med en sallad.

4 Thoughts on “Skaldjurslasagne.

  1. Wow, detta låter verkligen gott! Måste testas! Tack för tipset 🙂

  2. Tack för recept! Ska jag testa ngn ggn under ledigheten! 🙂

Kommentera gärna här!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Post Navigation

%d bloggare gillar detta: